Houten jaloezieën voegen karakter en stijl toe aan bijna elk raam. Het is daardoor een zeer populaire tijdloze oplossing maar past zeker niet bij elk interieur. In dit artikel beschrijven we de voor- en nadelen van jaloezieën van hout.

Houten jaloezieën brengen warmte

Het warme karakter van houten jaloezieën geven een kamer snel iets klassieks. In tegenstelling tot jaloezieën van stof geven houten jaloezieën het gevoel dat ze ingebouwd zijn en echt onderdeel van het huis, zoals een meubelstuk of houten kast. De warmte van het hout brengt een rijke sfeer in ruimtes waar weinig houten meubels in staan. 

Jaloezieën zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren, afwerkingen en lat breedtes. Ze kunnen in hoogte versteld worden en de latten kunnen worden gekanteld om de hoeveelheid licht en privacy in de kamer precies afstellen. 

Niet alle ramen zijn geschikt voor jaloezieën

Jaloezieën van hout zijn net als luiken vaak erg zwaar. Als ze geïnstalleerd worden in grote ramen kan het gewicht ervoor zorgen dat het mechanisme niet goed functioneert en je dus niet eenvoudig de latten omhoog of omlaag kan laten zakken. De latten zijn ook dikker dan bijvoorbeeld aluminium wat ervoor zorgt dat je een grote stapel overhoudt aan de bovenkant van het raam als je de latten helemaal omhoogtrekt. Op jaloezieën van hout is stof sneller zichtbaar, en helemaal als er een donkere afwerking op zit. 

Natuurlijk materiaal

Hout is een natuurlijk product, wat betekent dat er variaties zitten in de nerf en kleur. Hout kan ook uitzetten en krimpen afhankelijk van de luchtvochtigheid wat kan leiden tot kromtrekken. Dit maakt dat houten jaloezieën een slechte keuze zijn voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid zoals badkamers en keukens. 

Ook al zijn jaloezieën van hout niet geschikt voor elk raam, ze hebben wel een uniek karakter en kunnen een ruimte warmte geven. De prijzen lopen ver uiteen en daarmee ook de kwaliteit. Doe grondig onderzoek naar de mogelijke opties zodat je zeker weet dat je het beste product krijgt dat binnen jouw budget past. Houten jaloezieën kunnen zomaar dat extra beetje stijl zijn waar je naar op zoek bent!