Een houten vloer is populair. De uitstraling van hout is dan ook ontzettend warm, wat natuurlijk prachtig is in je interieur. Een houten vloer moet je wel met regelmaat onderhouden. En eens in de zoveel tijd zul aan groot onderhoud moeten geloven om de looks van je vloer te behouden. Dus: schuren, lakken en onderhouden. Vraag je je af of je zelf je houten vloer schuren wilt?

houten vloer in slaapkamer

Zo kun je zelf een houten vloer schuren

Zelf een houten vloer schuren is mogelijk, maar het vereist een goede voorbereiding en een vaste hand. Een foutje is zo gemaakt en in het geval van het opknappen van je vloer kan dit echt resulteren in een ramp. Het laatste waar je zin in hebt, is het vervangen van je houten vloer omdat je met schuren de mist in bent gegaan.

Wil je eventueel zelf aan de slag, lees dan onderstaande tips even door.

  • Voor het schuren van je houten vloer hoef je niet op je knieën de vloer over: je gebruikt een schuurmachine. Let er op dat je een goed onderhouden machine huurt, want zelfs een vaste hand kan een vloer verpesten met een slechte schuurmachine.
  • Houd er rekening mee dat je de machine per uur huurt en een borg moet betalen.
  • Schuur je houten vloer in verschillende rondes: begin met grof schuurpapier en gebruik voor de tweede en derde schuurrondes respectievelijk middelgrof en fijn schuurpapier. Voldoende schuurpapier inslaan dus.
  • De randen van je vloer kun je niet met de schuurmachine schuren, hiervoor heb je een kantenschuurmachine nodig. Ook deze kun je huren. Kijk wederom goed naar het onderhoud van de machine .
  • Bereid je woning voor en maak ruimte. De schuurmachines die je bij een bouwmarkt kun huren zijn doorgaans niet voorzien van een stofzuiger; houd er dus rekening mee dat er veel stof vrij komt.
  • Let er ook op dat je uitstekende spijkers oid verwijdert voordat je begint met de schuurmachine.
  • Bekijk voordat je met de schuurmachine aan de slag gaat goed welke route je gaat lopen. Begin vanuit een hoek en schuur in dezelfde richting. Stilstaan met een draaiende schuurmachine is geen optie, want dan blijft er weinig van je vloer over.
  • Na de drie schuurrondes moet je vloer goed stofvrij maken voordat je gaat beginnen aan lakken en/of onderhoud van je houten vloer.

Houten vloer laten schuren

Is de moed je nog niet in de schoenen gezonken na het lezen van bovenstaande lijst en heb je een vaste hand, dan zou je je vloer zelf kunnen renoveren. Je kunt echter ook een bedrijf inhuren voor het houten vloeren schuren. De voordelen zijn dat professionals dagelijks vloeren onder handen nemen. Ze zijn waarschijnlijk sneller en beter in het schuren dan jij zelf. Ook hebben ze vaak andere schuurmachines, met stofzuiger bijvoorbeeld, zodat ze stofvrij je houten vloer schuren. Maak dus een goede afweging voordat je aan dit klusproject begint.