Eindelijk je droomhuis gevonden? Dan is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Met zo’n keuring heb je meer zekerheid over de technische en onderhoudsstaat van de woning. Een bouwkundige keuring zorgt ervoor dat je na aankoop van de woning niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Echter zijn er nog veel mensen die geen bouwkundige keuring laten uitvoeren bij het kopen van een huis. Dit geldt vooral voor starters in de huizenmarkt. Veel starters zijn namelijk niet op de hoogte van de mogelijkheid om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Lees hieronder meer over een bouwkundige keuring en de grootste voordelen.
Bouwkundige keuring: wat is dat?
Een bouwkundige keuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd, is een visuele inspectie van een bestaande woning door een onafhankelijke ingenieur. Tijdens deze inspectie wordt de technische en onderhoudsstaat van de woning in kaart gebracht. Dit geeft je inzicht in de toekomstige verbeter- en onderhoudskosten. Verder heb je meer zekerheid dat je geen kat in de zak koopt.
Waarom kiezen voor een bouwkundige keuring?
In veel gevallen is het verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Zo weet je precies wat je koopt en krijg je inzicht in de huidige staat van de woning. Ook bevat het bouwkundig rapport een kostenraming, waarin je inzicht krijgt in de toekomstige kosten. Denk aan eventuele verbeterkosten, de onderhoudskosten op korte en de onderhoudskosten op lange termijn. Weten wat je koop is dan ook de belangrijkste reden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Overtuigd? Maak bij Huiskeur, de goedkoopste aanbieder van bouwkundige keuringen, direct een afspraak!
Wanneer is een keuring verstandig?
Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring kan nooit kwaad. Bij zowel jonge als oude woningen. Vaak wordt gedacht dat een bouwkundige keuring enkel noodzakelijk is bij oudere woningen, omdat er gedacht wordt dat de kans op achterstallig onderhoud groter is. Er wordt vergeten dat ook nieuwbouwwoningen vanaf het moment van oplevering onderhoud nodig hebben. De kans op achterstallig onderhoud is dus ook aanwezig bij nieuwere woningen. Het klopt overigens wel dat bij oudere woningen, gebouwd vóór 1990, dat het verstandig is om extra alert te zijn op achterstallig onderhoud en verborgen gebreken.
Voor of na het bod?
In principe kan je het beste een bouwkundige keuring laten uitvoeren voordat je een bod uitbrengt. Eventuele bevindingen tijdens de inspectie kan je dan nog meenemen bij het overwegen van de hoogte van het bod. Ook kan je op voorbehoud van bouwtechnische keuring laten toevoegen aan het koopcontract, zodat er een streep door het contract kan als de herstelkosten van gebreken hoger uitvallen dan in eerste instantie gedacht.