Het aankopen van een woning is voor de meesten een grote stap in het leven en dat mag ook wel, gezien de aanzienlijke bedragen die ermee gemoeid zijn. Het bouwen van een woning heeft meestal net iets meer werk omhanden, hoewel ook het aankopen van een reeds bestaande woning niet altijd van een leien dakje gaat. Sommige woningen vereisen eerst een aantal veranderingen of herstellingen alvorens het huis aan alle wensen voldoet. Allereerst is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de gemeente en/of de buren om informatie in te winnen over de betreffende woning. Belangrijke feiten zijn onder andere: of er al dan niet onteigeningsplannen zijn, of de woning vergund is, welke beperkingen er zijn op het gebied van verbouwingen, of er wateroverlast is, enz…
Net als bij het kopen van een bouwgrond, dient de verkoper een bodemattest af te leveren bij de overdracht van de woning. Na het inwinnen van de algemene informatie, kan overgegaan worden op het controleren van de woning. Helaas is het niet voor iedereen zo eenvoudig om eventuele gebreken op te merken tijdens een ‘huisbezoek’ omdat men meestal niet weet op welke zaken gelet moet worden. Daarom is het interessant om een gespecialiseerd persoon mee te nemen alvorens effectief tot kopen over te gaan. Een architect of aannemer aanspreken om de woning te bezoeken is dan ook raadzaam. Meestal kunnen specialisten onmiddellijk een beeld vormen van wat er precies moet gebeuren, of eventuele verbouwingswerken technisch en financieel haalbaar zijn, enz. Enkele zaken waarop gelet moet worden bij het kopen van een huis zijn onder andere:
- Is het voegwerk in orde?
- Vertoont het metselwerk barsten of scheuren?
- Zijn er vochtplekken op de muren, op zolder of in de kelder?
- Hoe oud is de elektrische installatie en de verwarmingsketel?
- Hoe zit het met de algemene isolatie?
- Is het buitenschrijnwerk in goede staat?
Rijwoning vraagprijs
Om er zeker van te zijn dat bijvoorbeeld een rijwoning de vraagprijs waard is, kan een vastgoedexpert zekerheid bieden door de woning te schatten. Weet ook dat elke eigenaar vanaf 1 november 2008 verplicht is om bij de verkoop van o.a. een rijwoning een energieprestatiecertificaat voor te leggen. Zeker in het geval van een rijtjeshuis heb je te maken met buren en aangrenzende kavels. Let goed op eventueel rechten en plichten zie je gezamenlijk met de andere buren hebt.
Verhuizen
Verhuizen naar een nieuwe woonst is in de meeste gevallen vrij spannend en soms zelfs leuk, ook al is er een heleboel werk mee gemoeid. Het inpakken van alle spulletjes om ze vervolgens naar de nieuwe woning te verhuizen en er een passend plaatsje voor te zoeken is al een tijdrovend karwei, maar daarnaast moeten ook nog eens alle instanties tijdig op de hoogte gebracht worden:
- In geval van een huurcontract dient de verhuurder tijdig op de hoogte gebracht te worden. Hou rekening met een opzegtermijn van 3 maanden als de termijn van het contract nog niet verstreken is.
- Verwittig tijdig de leveranciers van de nutsvoorzieningen. Abonnementen van telefonie en internet kunnen meestal gewoon overgezet worden naar het nieuwe adres, maar voor aardgas, water en elektriciteit dient men afspraken te maken voor het opmeten van de meterstand, de afsluiting op het oude adres en de aansluiting in de nieuwe woonst.
- De inschrijving in de nieuwe gemeente, of het doorgeven van een adreswijziging indien men verhuist binnen dezelfde gemeente.
- De belastingdienst: voor een adreswijziging op het inschrijvingsbewijs van voertuigen.
- Het ziekenfonds / zorgverzekering.
- De werkgever en pensioenfonds.
- Bank- en verzekeringsinstanties.
- Scholen van de kinderen, kinderopvang.
- Abonnementen op kranten en tijdschriften.
- De Post: tegen een kleine vergoeding kan men alle briefwisseling gericht aan het oude adres automatisch laten doorsturen naar het nieuwe adres .
- Voor zelfstandigen: de boekhouder, het sociaal secretariaat, de btw- administratie, de sociale kas, leveranciers en klanten.
Verhuizen naar een koopwoning
Om de eigenlijke verhuis aanzienlijk te versnellen, kan men beroep doen op gespecialiseerde verhuisfirma’s die met aangepaste middelen (verhuiswagens, verhuisdozen, vrachtlift en dergelijke) alle spullen snel ter plaatse kunnen brengen. Contacteer tijdig diverse firma’s voor een prijsopgave en let erop dat een eventuele verzekering voor kostbare spullen al dan niet in de prijs inbegrepen is.