Ken je het gevoel om continu je huis onder handen te willen nemen? Of ben je na het weghalen van je paastak weer toe aan iets nieuws? Ondanks dat ik nog niet lang mijn eigen huisje heb, merk ik nu al dat ik dat in me heb. Altijd op zoek naar nieuwe inspiratie, nieuwe decoratie en accessoires en een frisse wind door je woning. Hieronder geef ik vijf tips om dit eenvoudig en met weinig budget te kunnen realiseren. (Opnieuw) je huis stylen duur? Ben je gek! 

1. Hier en daar een likje verf

Je huis krijgt een hele nieuwe frisse uitstraling door een andere kleur of tint op de muur aan te brengen. In het voorjaar kan je bijvoorbeeld werken met frisse en lichte tinten en in het najaar kan je het met een warmere tint eerder knus en gezellig maken. Geen zin om een hele wand aan te pakken? Je kunt ook leuk spelen met vlakken of stroken. Lang leven Pinterest voor voorbeelden ínclusief exacte verf- en mengkleuren. TIP: Er bestaat ook verf dat je op meerdere materialen kunt gebruiken. Wanneer ik mijn keukenmuur een nieuw kleurtje heb gegeven, loop ik gelijk een rondje door het huis om hier en daar een vaasje of fotolijstje mee te pakken. Een soort mix en match!

2. “The earth laughs in flowers”

Zelf ben ik dol op bloemen in huis. Ik kan daarom ook heel erg uit kijken naar de ‘maandag-markt’, waar je voor een prikkie een prachtig groot boeket kunt uitzoeken of samenstellen. Meestal koop ik er dan van dezelfde soort wat losse bloemen bij, die ik dan verspreid in kleine vaasjes en potjes door het huis. Gouden regel: het gebruik van bloemen in huis moet je doseren. Het is erg leuk om in verschillende hoeken of op tafels, kastjes en plankjes gezellige bloemen terug te vinden, maar het moet ook geen Intratuin 2.0 worden.

3. Jute touw

Een tijdje geleden kocht ik een bolletje jute touw om een cadeautje hip mee in te pakken. Well, that escalated quickly. Jute touw everywhere! Zo geeft het een leuk effect om de hals van vaasjes, flesjes en potjes te verbinden met dit touw. In de keuken komt het ook goed van pas. Wanneer je verschillende weck- of voorraadpotten hebt staan, kun je deze hip labelen met touw en kaartjes. Daarna heb ik de bol gewoon opgemaakt en touw geknoopt om het rekje keukenaccessoires, (decoratie)snijplanken, … Dát is pas low budget: je huis stylen voor €1,29.

4. Vintage meubels

Wanneer ik thuis op de bank zit en om me heen kijk, besef ik me dat er vrij weinig dingen zijn die ik echt nieuw heb gekocht. Op mijn bed en wat keukenapparatuur (lees: een goede koffiemachine) na, ben ik heel het land doorgereden voor de leukste en goedkoopste meubels. Het is aan het begin wat lastig om keuzes te maken en goed te matchen, maar het geeft je woning voor een leuk budget zo veel sfeer.

5. De kringloop

Voor de finishing touch stap ik regelmatig bij de kringloop binnen. Niets leuker dan een ‘rommelige’ verzameling potjes, vaasjes, beeldjes en schaaltjes. Zo heb ik op de plank in de keuken een aantal antieke theekopjes en schoteltjes staan. De inspiratie doe je ter plekke op bij de kringloop bij jou in de buurt!

Je huis stylen

Kortom, er zijn veel verschillende manieren om je woning aan te pakken, een frisse wind of een finishing touch te geven. Gaat het om grover geschut? Dan kun je altijd nog een professional inschakelen en samen jouw huis stylen. Wanneer het doel is om je woning te verhuren voor personeelshuisvesting, is dat vaak wel aan te raden. Maar met bovenstaande ideeën kun je zelf ook al een heel eind komen!