Een taxatierapport dient voor verschillende doeleinden. Je kunt een taxatierapport laten opmaken bij de verkoop van je woning, maar ook bij de aankoop van een woning. Het taxatierapport heb je nodig om een hypotheek te kunnen opnemen. Wanneer de hypotheek niet hoger is dan 75% van de woningwaarde van de WOZ, is het aanvragen van een taxatie van de woning niet verplicht. In de meeste gevallen is de WOZ-waarde dan voldoende. Maar waarom het verstandig is om het juist wel te doen – en in de meeste gevallen is het verplicht – vertellen wij jou hieronder!

Schakel een 3e makelaar in

Voordat we de materie ingaan. Schakel een 3e makelaar in. Waarom? Makelaars zijn vaak ook taxateurs. Dit komt omdat de toetsen en de benodigde diploma’s veelal in hetzelfde straatje vallen. Logische wijs zijn de verkopende en aankopende makelaar niet geheel objectief, dus wordt er vaak een 3e makelaar voor taxatie ingeschakeld.

Wanneer je een woning koopt zorg de makelaar doorgaans voor de taxateur, waarop volgend jij kunt beslissen of je dit wil de ja of de nee. Anders dien jezelf een taxateur uit te kiezen.

Taxatie voor de geldverstrekker

In de praktijk komt het toch redelijk vaak voor dat een geldverstrekker om een taxatierapport vraagt. Vaak gebeurt dit terwijl de koopovereenkomst al is getekend. Dit levert vaak veel misverstanden op. Echter lijkt het zwaarder dan dat het is. Wanneer de koper een financiering nodig heeft, zal de hypotheekverstrekker eigenlijk altijd een onafhankelijk taxatierapport nodig hebben. De geldverstrekker vraagt hierom, zodat ze zeker weten dat het bedrag dat hij of zij uitleent overeenkomt met de waarde van het onderpand (de woning). Deze zekerheid wil de geldverstrekker, zodat ze zeker weten dat bij het niet nakomen van de hypotheekbetaling, het uitgeleende geld terug gehaald kan worden via de verkoop van het onderpand. Het taxatierapport is namelijk een essentieel onderdeel van het gehele dossier. Hoe sneller de taxatie gebeurt, des te sneller het dossier klaar zal zijn. Onthoudt een taxatie huis hoeft niet altijd leidend te zijn voor het bedrag dat je hebt betaald voor het onderpand.

Het taxatierapport is vooral noodzakelijk bij het aankopen van een woning voor de lening die je van de geldverstrekker krijgt. Als koper zijnde moet je een taxateur aanwijzen. Dit mag niet de verkoop- of aankoopmakelaar zijn. Het moet een onafhankelijke taxateur zijn zoals we in het begin aangaven.

Let wel op dat je de taxatie ruim voor de ontbindende voorwaarden voor de financiering hebt uitgevoerd. Ook goed om te weten, is dat een taxatierapport normaliter 6 maanden geldig is!

Voor meer wooninspiratie, klik hier