Toen de industriële panden, werkhuizen en scholen tot woningen werden omgevormd, werd het interieur vaak gewoon overgenomen. Er werd weinig aan veranderd. Vaak waren het vrij donkere panden die er ruw en bijna een beetje verwaarloosd uitzagen. Nu, zoveel jaren later, zien we heel wat variaties in wat men ‘industrieel’ noemt. De kamers worden lichter van kleur: er wordt vaak wit of lichtgrijs gebruikt. Zonder de oude elementen te verwaarlozen, worden eigenaars van industriële panden creatiever als het om industriële woonkamer inrichting gaat. Wij geven jou alvast enkele tips als je een industriële sfeer en hedendaags wilt combineren.

Ga voor veel licht

Soms zijn industriële panden weggestoken of de kamers zijn zo groot dat er weinig licht binnenvalt. Zorg daarom voor veel extra licht. Elke woon website is het er over eens dat licht bijdraagt tot een aangename industriële sfeer en een goed gevoel. Een industriële vloerlamp kan wonderen doen. Plaats per kamer één of meerdere vloerlampen en je krijgt meteen een prettiger gevoel. Het mogen best wel grote opvallende lampen zijn. Lampen in messing, koper of met glas weerspiegelen het licht van de omgeving, ook overdag. Dit geeft nog eens een extra licht gevoel in je kamer. Denk niet alleen aan een stoere vloerlamp, maar kies ook diverse hanglampen, wandlampen en tafellampen. Industriële verlichting is er in overvloed. Samen zorgen ze ervoor dat je woonkamer prachtig verlicht wordt. Zorg er wel voor dat je verlichting dimbaar is, waardoor je ’s avonds wel een ontspannende sfeer kunt creëren. 

Een industriële sfeer scheppen

Met verlichting creëer je de sfeer die jij wilt. Als je op een woonwebsite een mooie industriële vloerlamp gevonden hebt, bekijk dan ook de mogelijkheden. Kan het licht naar verschillende richtingen gericht worden? Kan ze in de hoogte versteld worden? Is ze geschikt voor moderne lichtbronnen zoals LED-lampen bijvoorbeeld? Kun je je lamp met een dimmer combineren? Het zijn juist die details die voor de juiste atmosfeer zorgen. Zorg dat je over heel je kamer verschillende lichtbronnen hebt. Zo kun je, wanneer jij het wilt, zowel helder en functioneel, als zacht en sfeervol licht gebruiken.

Welke vloerlamp kies jij?

Er is veel variatie in de industriële vloerlampen. Zo bestaan er hoge vloerlampen: een hoge staander met daarop een robuuste lampenkap bijvoorbeeld. Anderzijds bestaan er robuuste vloerlampen met de lichtbron laag bij de grond: een kooi of glazen stolp bijvoorbeeld. Je vindt driepoten, constructies met steigerbuizen, bolvormige en vierkante lampen. Kies vooral op basis van de gebruikte materialen: hout, metaal, glas of steen bijvoorbeeld. Laat dit materiaal aansluiten bij je interieur. Als tweede criterium neem je de robuuste uitstraling. Zo kom je precies tot die lamp die jij voor ogen hebt.