Bij een landelijke woning hoort een veranda in dezelfde stijl. Maar hoe trek je die stijl door? In dit artikel vind je nieuwe ideeën en inspiratie voor een landelijke veranda.

Ramen met vakwerk

Wat meteen opvalt bij een landelijke veranda zijn de ramen die opgedeeld worden in kleinere stukken door middel van verticale en horizontale latjes. Deze onderverdeling noemen we vakwerk. Het zorgt voor een klassieke, charmevolle uitstraling.

Het vakwerk kan over de volledige hoogte van het raam gaan, maar je kan ook kiezen voor een smalle strook aan de bovenkant. Op deze manier maximaliseer je het uitzicht richting de tuin.

Decoratieve dakrand

Nog iets wat een landelijk veranda typeert is de dakrand. Bij deze stijl zien we sierlijke profielen met vele rondingen. De dakrand wordt dus een echte blikvanger, terwijl die bij een modern design vrij sober is.

Lichtkoepel met sierkammen

Laten we eens een kijkje nemen naar het dak zelf. Heel wat mensen kiezen voor een lichtkoepel of lichtstraat, om meer natuurlijk licht naar binnen te trekken. Hou je van een landelijke stijl? Kies dan voor sierkammen bovenop de lichtkoepel. Dat zijn decoratieve aluminium elementen in de vorm van kruisjes, bladeren of iets anders.

Parket of natuursteen

Natuurlijk speelt ook de inrichting een rol. Een landelijke veranda is op haar mooist met een houten vloer. Parket zorgt voor een natuurlijk toets. Het oogt warm en gezellig. Keramisch parket is een goed alternatief. Deze tegels met houtlook zijn veel harder en onderhoudsvriendelijk dan echt parket.

Naast parket past natuursteen erg goed bij een landelijke veranda. Zoek bijvoorbeeld een mooie blauwe hardsteen of een kalksteen. Er zijn verschillende kleurtinten, vormen en afmetingen verkrijgbaar.

Algemene veranda tips

Om af te sluiten, geven we nog een paar algemene tips voor de aankoop van een woonveranda. Die gelden dus zowel voor moderne als landelijke veranda’s.

  • Investeer in zonwering of een airco om de tijdens de zomer de temperatuur onder controle te houden.
  • Ook 4-seizoensglas is het overwegen waard. Hiermee maximaliseer je warmtewinsten in de winter.
  • Soms is het moeilijk om stopcontacten op de juiste plaats te voorzien. Vloerstopcontacten zijn hiervoor een oplossing.
  • Kies voor een brede schuifdeur of dubbele deur. Dan kan je op warme dagen alles openzetten, waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagt.
  • Combineer de veranda eventueel met een pergola als overdekte inkom.

Wil je meer van dit soort blogs lezen? Kijk dan hier.