Heb jij een scandinavische of landelijke woonstijl? Dan is dit een artikel voor jou, want wist je dat het super leuk is om dan een schapenvacht te kopen? Hier zal je alles lezen over de verschillende soorten rassen en wanneer het diervriendelijk is. Je kunt een schapenvacht voor verschillende doeleinden gebruiken, maar voor in het interieur is de meest voor de hand liggende. Soms gebruiken mensen een schapenvacht ook voor medicinale doeleinden, zo schijnt het goed te zijn voor je lichaam als je op een schapenvacht slaapt. In dit artikel zal ik daar niet verder op ingaan en zal ik het vooral over een schapenvacht voor in je interieur hebben.

Schapenrassen

Net zoals bij de meeste dieren heb je bij schapen ook verschillende rassen rondlopen. Elk ras heeft weer een andere textuur vacht en kunnen in verschillende kleuren zijn. De rassen die je veel voorbij ziet komen zijn: 

  • Albaanse schapenvachten van het schapenras Ruda en die schapen leven vooral in Kroatië en Albanië.
  • Tibetaanse schapenvachten van het Tibetaanse schapenras Argali en die leven vooral op het Tibetaans plateau en de Himalaya.
  • Zweedse schapenvachten van het schapenras Gutefår en het Gotland Pelsschaap.

Zoals je ziet zijn er dus best veel verschillende soorten schapenrassen, maar dit zijn ze zeker niet allemaal. Zo heeft Nederland bijvoorbeeld ook een eigen ras, namelijk de Texelse schaap. Dit soort schapen zien wij vooral in Nederland en dat is natuurlijk extra leuk als je die schapenvacht kan opnemen in je interieur. 

Diervriendelijke vacht

Bij schapenvachten kopen moet je wel erop letten of het op een diervriendelijke manier is gemaakt. De meeste mensen willen namelijk tegenwoordig een vacht dat diervriendelijk is. Er zijn twee verschillende soorten/manieren die diervriendelijk zijn:

  • De eerste manier is dat de schapenvacht een restproduct is van de slacht. Helaas is het dier dus dan al wel geslacht, maar de schaap is dan niet geslacht vanwege zijn of haar vacht, maar voor het vlees. Dit klinkt best gek, want in eerste instantie klinkt dit niet echt diervriendelijk, maar omdat ze de vacht anders weg zouden gooien is het diervriendelijk. Het is ook beter voor het milieu, omdat nu zelfs de restproducten hergebruikt kunnen worden.
  • De tweede manier is totaal anders. Zo kan er ook een schapenvacht gemaakt worden van de wol van het schaap. Elk schaap moet jaarlijks geschoren worden, omdat ze anders niks meer zien en het slecht is voor hun gezondheid, omdat schapen niet zelf hun vacht loslaten. De wol wat van het schaap afkomt na een scheerbeurt wordt dan dus gebruikt om een schapenvacht van te maken. Dit proces gebeurt in Nederland nog volgens hele oude tradities.