In een samenleving waar gelijkheid tegenwoordig de belangrijkste rol speelt is het belangrijk om te kijken naar de verschillen tussen de mensen die ontstaan en enige oplossingen die hiervoor misschien wel kunnen bedacht worden, of juist bepaalde oorzaken die het hebben doen ontstaan. Want als je nu kijkt naar de staat van de wereld en de verdeling van welvaart over de mensen, dan wordt je daar een beetje bedroefd door. Begrijp me niet verkeerd hé, want als je kijkt naar het verschil in hoe genivelleerd landen die verdeeld liggen over de hele wereld zijn, dan kan je met honderd procent zekerheid zeggen dat er een positieve verandering heeft plaatsgevonden die nog steeds aan de gang is. Maar hoe kan het dan dat de welvaart over de wereld en ook in landen zo ongelofelijk verschillend ligt. En hoe kunnen we daar iets aan doen?

Verschillen

De oorzaak van het grote welvaartsverschil tussen landen ligt diep in de geschiedenis gegraveerd en we gaan proberen om erachter te komen waar het nou precies aan lag. Ik kan je dat vertellen. Het grote welvaartsverschil tussen landen komt doordat er bepaalde landen uitgebuit zijn en er andere landen juist ongelofelijk hebben geprofiteerd van een verdraaide situatie. Armere landen zoals Indonesië, India, landen in Afrika en Noord/Zuid Amerika zijn gekoloniseerd en zijn uitgebuit. Westerse landen, maar eigenlijk gewoon Europa, is verantwoordelijk hiervoor. Europeanen maakten krankzinnige winst in bijvoorbeeld de trans atlantische driehoekshandel waardoor deze qua welvaart een enorme voorsprong hebben gehad. Europeanen zijn hier al vroeg mee begonnen. Rondom 1600 precies. Sommige van de gekoloniseerde landen zijn nog geen eens 100 jaar onafhankelijk. Ze lopen mede daarom dus achter op de welvaart. 


Bubbelbad

In de landen ligt de welvaart nog steeds zo verdeeld omdat dat technisch gezien altijd zo is geweest. Er zijn een aantal grote spelers die veruit het meeste geld verdienen, bijvoorbeeld ook misschien omdat deze opleidingen hebben gevolgd. Dat was vroeger zo en het is nu nog het geval. Maar steeds meer mensen beginnen meer te verdienen en krijgen daarom toegang tot luxe producten zoals een opblaas bubbelbad. Men verdient meer tegenwoordig omdat de scholing steeds beter wordt dus worden de mensen slimmer. Als je slimmer bent ga je beter werk verrichten en wordt je daarom dus ook beter betaald. En dan kun je dan een jacuzzi 6 personen kopen, of wat voor gek product je in je gedachten zou kunnen hebben. Alles wat je hartje begeert kun je met een beetje spaar werk heus wel aanschaffen.