Iedereen heeft ramen in zijn of haar huis. Er zijn tal van verschillende manier om het binnenkomende licht te verduisteren. Ook wanneer je niet alleen het licht wil verduisteren, maar bijvoorbeeld het zicht van buitenaf enigszins wil beperken kun je kiezen voor jaloezieen. Aan het gebruik van jaloezieën zitten een aantal voordelen verbonden die dit een zeer geliefde raamdecoratie maken.

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor jaloezieën. Qua functie worden jaloezieën als gezegd vaak gebruikt om te verduisteren of het zicht vanaf buiten naar binnen te beperken. Jaloezieën hebben echter ook een decoratieve werking en hebben een belangrijke rol in de sfeer in een ruimte.

Jaloezieën zijn erg praktisch en gebruiksvriendelijk

Als gezegd zijn er verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van jaloezieën. Het soort voorden hangt natuurlijk wel af van het soort jaloezieën dat je hebt. De meest voorkomende soort jaloezieën zijn de horizontale lamellen. Deze zijn erg praktisch in gebruik, omdat ze makkelijk zijn schoon te houden in vergelijking met stoffen raamdecoraties. Daarnaast is de bediening erg praktisch en gebruiksvriendelijk.

Horizontale lamellen zijn vaak zeer functioneel en kunnen een ruimte makkelijk verduisteren met een simpele draai kun je de lamellen afstellen, zodat ze tegen de zon in draaien en direct zonlicht blokkeren, maar nog wel licht binnenlaten. Sommige types jaloezieën worden ook wel in badkamers gebruikt, omdat ze goed bestand zijn tegen water.

Verschillende soorten Jaloezieën en types

Naast de meest bekende eerder genoemde horizontale lamellen, zijn er diverse andere soorten jaloezieën, zoals bijvoorbeeld geplooide jaloezieën. Deze jaloezieën zijn vaak te herkennen aan de honingraat vouw. Dit type jaloezieën is relatief makkelijk schoon te houden en is erg handig om in elke ruimte de temperatuur te beïnvloeden door het binnenkomende zonlicht te reguleren. Ook op het gebied van materialen zijn er voor elke ruimte wel een geschikt type te vinden.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor houten jaloezieën voor een moderne en stijlvolle raamdecoratie. Wanneer je meer op zoek bent naar een klassieke variant jaloezieën dan zijn zogeheten Romeinse jaloezieën een uitstekende optie. Deze zijn vaak van stof gemaakt en geven het effect van gedrapeerde gordijnen. Dit type jaloezieën zorgt voor een klassieke sfeer en is een veel gebruikte raamdecoratie in restaurants en hotels. Dit type jaloezieën heeft een meer decoratieve functie in de meeste gevallen.