Als je horren in huis hebt, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaan. En daarvoor is het belangrijk dat je ze regelmatig schoonmaakt. Horren kunnen namelijk ook gewoon vies worden, bijvoorbeeld door stof, pollen of insecten. Het is heel begrijpelijk dat je je horren voorzichtig wil schoonmaken, omdat een gaatje in het gaas er al voor kan zorgen dat er toch insecten binnendringen. Daarom leggen we je in deze blog hoe je je horren en hordeuren kunt schoonmaken zonder ze te beschadigen.

De profielen schoonmaken

Niet alleen het horrengaas zelf wordt vies, ook de profielen kunnen vies worden. In de bewegende delen waar de hor langs schuift, kan er namelijk vuil en zand ophopen. En dat is niet goed voor de profielen van de hor, omdat hier zand langs schuurt bij het openen en sluiten. Om ervoor te zorgen dat je hor zo lang mogelijk meegaat, kun je het beste wekelijks de profielen ontdoen van vuil en zand. Dit doe je door de profielen schoon te maken met een stofzuiger. Ook kun je een zachte borstel gebruiken met een beetje water als het vuil is aangekoekt. Als je water gebruikt, moet je de profielen na het schoonmaken wel goed drogen. Als je een rolhor hebt, kun je tot slot nog wat siliconenspray in de geleiders sprayen, zodat deze weer soepel loopt.

Het horrengaas stofzuigen

Naast de profielen, moet ook het horrengaas worden schoongemaakt. Om het stof weg te halen, kun je gewoon de stofzuiger gebruiken. Zet niet de hele mond van de stofzuiger tegen de hor aan, omdat je de hor zo kunt beschadigen. Gebruik in plaats daarvan liever een opzetstuk met een borsteltje. Hiermee kun je al het stof van het horrengaas verwijderen.

Een vochtige zachte borstel

Voelt de hor na het stofzuigen nog steeds vies of plakkerig aan? Dan kun je een vochtige zachte borstel gebruiken om de hor verder schoon te maken. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, omdat deze het gaas kunnen beschadigen. Sommige middelen laten het gaas verkleuren, en anderen tasten het zelfs aan. Een beetje lauw water is dus voldoende om je hor schoon te maken. Je kunt de plakkerige laag er vaak wel mee afkrijgen. Ook is het belangrijk dat de borstel die je gebruikt echt zacht is. Een harde borstel kan namelijk de draadjes van het horrengaas kapot maken. En je wil natuurlijk niet dat er insecten je huis binnenkomen door deze ontstane gaatjes. Borstel niet te hard met de borstel, maar ga voorzichtig te werk.