Komende week is het pakjesavond en dan vertrekt de Sint weer naar Spanje. Wanneer je geen kinderen hebt, is de kans groot dat je hier eigenlijk helemaal geen waarde aan hecht. Maar nu het december is, sta je wellicht wel stil bij het feit dat het weer bijna kerst is! En dat betekent kerstspullen kopen óf van zolder halen, waaronder ook kerstboomverlichting. Voor de echte liefhebbers van de kerstsfeer komt dit artikel misschien zelfs wat te laat, maar voor iedereen die de boom ‘braaf’ pas neerzet als de Sint weer weg is, hier een aantal tips op het gebied van kerstverlichting. 

Het kiezen van de juiste kerstboomverlichting is nog niet zo makkelijk. Er zijn ontzettend veel variaties en kleuren op de markt. Soms zie je door de lampjes de boom niet meer ;). Wij gaan je een handje helpen met het kiezen van de juiste kerstverlichting voor je boom. 

Lampafstand bij kerstboomverlichting

Wat voor lampafstand je wilt hebben, is natuurlijk naar persoonlijke smaak. Lampafstand geeft de afstand aan tussen twee lampjes. Dit kan variëren van 0,6 cm tot 10 cm.

Vaak wordt de verlichting van bomen in drie klassen ingedeeld, namelijk de rice lights, Compact en cluster.

  • Rice lights: Dit is eigenlijk de meest bekende variant, hier zitten de lampjes ongeveer 7 cm van elkaar vandaan.
  • Compact: Wil je de boom wat voller hebben, dan kan je voor de compact lights gaan. Hier zitten de lampjes ongeveer 2 cm van elkaar vandaan.
  • Cluster: Je moet er echt van houden, maar het geeft een echt magisch effect. Hier zitten de lampjes heel dicht bij elkaar geclusterd. Dit geeft een ontzettend sfeervol effect aan je boom.

Maar hoe lang moet het draad nou precies zijn voor je boom? Ook hier heb je veel keuze en mogelijkheden. Vaak onderschat je hoe veel je nodig hebt, waardoor je boom wellicht wat “kaal” wordt qua lampjes. 

Voor een goed gevulde boom, zou je het volgende aan kunnen houden: 

  • 12 meter bij een boom van 160 centimeter;
  • 14 meter bij een boom van 180 centimeter;
  • 16 meter bij een boom van 200 centimeter;
  • 18 meter bij een boom van 220 centimeter.

Wil je echt een hele volle boom met lichtjes over vrijwel iedere laag én tak, kun je 10 meter snoer per 1 meter boom aanhouden. Het is een kwestie van smaak en proberen. 

Tip! Wil jij goed zien of je de lampjes goed en egaal door de boom verdeeld hebt? Doe de lampjes aan, maak spleetjes van je ogen en bekijk het geheel door je wimpers. 

Soorten lampjes en de kleuren

Je hebt keuze uit twee soorten lampjes: LED en halogeen. Halogeen is het ouderwetse gloeilampje. Deze zijn vaak heel klein. Tegenwoordig is bijna alles echter LED. LED is wellicht in aanschaf iets prijziger, maar absoluut feller, steker én energiezuiniger. Die paar euro’s in aanschafwaarde verdien je in de decembermaand dus absoluut terug. 

Ook qua verlichting zelf heb je meerdere mogelijkheden. Je hebt bijvoorbeeld classic warm, wat bijna in de buurt komt van geel/oranje licht. Warm wit is in de meeste huishoudens een favoriet en voor de strakkere interieurs heb je ook nog koud wit licht. En wil je er écht een feestje maken? Dan moet je misschien gewoon voor de multicolor verlichting gaan. 

1-2-Glow

De 1-2-Glow is een nieuwe soort kerstboomverlichting waarmee je in twee simpele stappen een boom kunt verlichten. Deze verlichting bestaat uit een hoofddraad en meerdere zijdraden met meerdere lengtes. De hoofddraad bevestig je via een lus aan de top van de bomen zodat je de zijdraden er allemaal omheen kunt draaien.

De verlichting is stap 1, dus op deze manier zorg je voor een goede basis in je boom. En heb je verder nog inspiratie nodig? In dit artikel schreef Rinske vorig jaar over de kersttrends van 2017, maar eigenlijk zien we dezelfde trends dit jaar grotendeels weer terugkomen.