Van plan om een kippenhok in de tuin te bouwen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Kippen houden in je tuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar uiteindelijk wil je jouw kippen een veilig en comfortabel onderkomen bieden. Een kippenhok beschermt je kippen tegen weersomstandigheden en roofdieren. De basis van een kippenhok bestaat uit een nachthok, zitstok, buitenren, kippendeur en legnesten. Maar waar moet je nog meer rekening mee houden bij een kippenhok maken? Je leest het in onderstaand artikel!

Bepaal de grootte van het kippenhok

Bij het maken van een kippenhok is het bepalen van de grootte een belangrijk onderdeel. Voor het nachthok is het belangrijk om 0,25m² per krielkip aan te houden, terwijl de ren 0,5m² per krielkip moet zijn. Wil je gewone kippen houden? Dan kun je het beste rekenen op het dubbele, dus 0,5m² voor het nachthok en 1m² voor de ren. Hoe meer ruimtes, des te beter voor de kippen.

Waar moet je op letten bij het maken van een kippenhok?

Elk kippenhok is anders. Toch is het per onderdeel van het hok belangrijk om te letten op een aantal basisregels.

Nachthok

Bij het maken van het nachthok is het belangrijk dat deze goed geventileerd is én er geen direct zonlicht op valt. Om bladluizen te voorkomen moeten de wanden van het hok zo glad mogelijk zijn.

Legnesten

Elke dag verse eieren is een goede redenen om zelf kippen te gaan houden. Kippen leggen hun het liefst hun verse eieren op een donkere plaats. Een legnest is daarvoor ideaal. Reken op drie kippen per legnest. Kies voor een houten hokje of een compleet uitrol legnest voor in je kippenhok.\

Kippenren

Bij het maken van de kippenren is het verstandig om te kiezen voor fijn gaas, zodat muizen en mussen geen ziektes en plagen kunnen overbrengen. Bestel fijn kippengaas goedkoop op Giga-Gaas.nl. Verder voorkomt een overkapping dat het een grote modderpoel wordt in de ren. Denk ook aan een ruime deur in de ren, zodat je zelf gemakkelijk onderhoud kunt plegen.

Kippendeur

Het plaatsen van een kippendeur is een must om de kippen van het nachthok naar de ren te laten lopen. Het beste kan je een afsluitbare kippendeur monteren.

Zitstokken

De ideale zitstokken zijn ongeveer 4 centimeter breed met afgeronde hoeken. Plaats deze in het nachthok. Houd per kip rekening met ongeveer 30 centimeter aan zitstok. Verder is het van belang om de zitstokken altijd op gelijke hoogte te plaatsen.