Vanaf de na-zomer zijn we al lekker gemaakt met de Sinterklaas-sfeer, maar nu is de Goedheiligman toch echt weer vertrokken naar het zonnige zuiden. In sommige huishoudens zal de kerstboom inmiddels al weer opgetuigd zijn, terwijl anderen toch echt wachten tot de kerstvakantie. Zelf heb ik de kerstboom afgelopen weekend al in huis gehaald én versierd. Niet alleen maar omdat ik keihard fan ben van de kerstsfeer, lampjes, lichtjes en gezelligheid, maar ook omdat ik hierdoor meer tijd heb voor andere dingen tijdens de kerstvakantie. Voor ons is dit namelijk altijd het perfecte moment voor kleine, maar ook zeker grote klussen. Brengt dit je op ideeën en wil je je ook productief maken tijdens deze dagen? Ik help je op weg!

Kleine klusjes, grote klusjes

Of je aan de slag gaat met kleine of met grote klussen, is natuurlijk afhankelijk van verschillende zaken. Hoe veel tijd heb je en wat moet er eigenlijk allemaal gebeuren in huis? Als je net als de kinderen twee weken vrij bent, is dit een mooi moment om aan de slag te gaan met wat grover geschut. Ben je echt alleen met de kerstdagen vrij? Dan ben je wellicht al druk genoeg met de kerstvoorbereidingen zelf en zal je wat kleinere zaken aanpakken.

A beautiful garden is a work of heart

Zelf heb ik geen tuin, maar bij mijn ouders thuis stond het opknappen van de tuin in de kerstvakantie eigenlijk altijd centraal. Nu hoor ik je denken, de tuin opknappen in de wínter?! Ja, eigenlijk best slim. Want ieder jaar weer merk je dat het voor dat je het doorhebt weer lente is en je de eerste voorzichtige zomerdagen doorbrengt in een rommelige tuin.

Natuurlijk is de kans groot dat ons ook na de kerst nog een strenge winter te wachten staat. Maar ik heb het ook echt nog niet over de fleurige bloemen en bijtjes, want die overleven inderdaad echt nog niet. Maar het is wel een mooi moment om onkruid te verwijderen. Er zal namelijk vast niet veel meer groeien. Wanneer je een grote tuin hebt en met jouw tuinafval wel een puincontainer kunt vullen, is het absoluut een aanrader om hier nu al mee te beginnen. Dan hoef je alleen je tuinmeubelen nog schoon te maken en op te knappen en kun jij straks opgeruimd en genieten van de eerste zonnestralen.

Uitstel klussen

We kennen allemaal wel de klussen die we dagen, weken, maanden of misschien zelfs wel jaren uitstellen. Grappig is ook altijd hoe deze klussen per huishouden immens kunnen verschillen. Zo vertelde ik iemand laatst dat ik al maanden van plan ben mijn televisie aan een muurbeugel te hangen, maar het er gewoon niet van komt. Bij die kennis was dat één van de eerste zaken die geregeld waren toen hij zijn woning introk.

En waar mijn buurvrouw al maanden een pot verf klaar heeft staan om de keukenmuur een kleurtje te geven, is die van mij in die tijd al drie keer van tint veranderd. Pak zulke zaken nu gewoon eens aan tijdens de kerstvakantie. En vraag desnoods hulp van degenen die dit thuis in no-time geregeld hadden 😉

After-Christmas-dip

Na Oud & Nieuw gaat bij de meeste mensen de kerstboom er weer uit. Logisch, want die periode is nu ook echt voorbij. Ook op straat gaan de lichtjes weer uit de bomen en lantaarnpalen. Dit zorgt bij sommige mensen voor een after-christmas dip. Bestaat dat echt? Geen idee! Maar ik herken het gevoel dat de sfeervolle gezelligheid van de feestdagen voorbij is, maar dat de zomer eigenlijk nog hartstikke ver weg is, maar al te goed.

Tip! In dit artikel lees je wat je na de feestdagen met je kerstboom kunt doen. 

kaarsen

Creëer zelf die gezelligheid

Zorg ervoor dat je zelf al bezig bent met het creëeren van gezelligheid voordat de kerstboom er überhaupt uit is. De winter duurt nog wel even, dus haal een flinke voorraad kaarsjes. Koop daarnaast een mooie plant voor de plek waar je kerstboom heeft gestaan. Zo ontstaat er niet direct een leegte in huis. En ben je alsnog op zoek naar klusjes voor in huis? Geef die muur dan gewoon nóg eens een andere kleur of bel eens bij je buren aan of zij wat handen kunnen gebruiken!