Met name mannen vinden het heerlijk om af en toe een weekend te klussen in huis. Er zijn vrijwel altijd kleine klusjes, die je relatief eenvoudig zelf uit kunt voeren. Denk aan het ophangen van een plankje, het ontwikkelen van een mooie bijzettafel, enzovoorts. Maar voor alle klussen, groot of klein, is het heel fijn als je ongestoord en voorbereid aan de slag kunt. En daar gaan deze, misschien wat simpele, tips je absoluut bij helpen!

Zorg altijd voor een opgeruimde werkplaats

Om in alle rust te kunnen klussen, is het belangrijk om voor een opgeruimde werkplaats te zorgen. Wanneer er overal gereedschap rondslingert, kan dat vergaande consequenties hebben. Denk bijvoorbeeld aan kinderen of je partner, die over het gereedschap struikelen. Of wat te denken van gereedschap wat beschadigd raakt? Reden genoeg om dit op een veilige plek op te bergen na gebruik.

Een gereedschapswagen kan je hierbij helpen! De gereedschapswagens bieden voldoende ruimte om al je gereedschap op te kunnen bergen. Kijk hier om te zien, welke modellen gereedschapswagens momenteel worden aangeboden. Ook leuk kan het zijn om een houten plaat tegen de muur te hangen, waar je vervolgens meerdere schroeven in slaat. Zo kun je het gereedschap aan de muur hangen.

Schaf het juiste gereedschap aan voor je klussen

Het klussen wordt makkelijker, wanneer je voor het juiste gereedschap kiest! Zorg er daarom voor dat je bijvoorbeeld een goede elektrische zaag en boormachine hebt. Niet alleen wordt het klussen met dit gereedschap makkelijker, ook neemt de kans op een lelijke afwerking af. Het is immers erg lastig om met een handzaag in een nette rechte lijn te zagen. Hoewel het goede gereedschap vaak een flinke investering vergt, zal je hier over een langere periode het meeste plezier van hebben.

Houd alle schroeven bij elkaar

We zetten allemaal wel eens een product van de Ikea in elkaar. Dit neemt altijd meer tijd in beslag dan je in eerste instantie verwacht. Ook kan het zijn dat de handleiding niet helemaal up-to-date is en dat er onderdelen missen. Als je dan toch bent begonnen met het monteren van bijvoorbeeld een grote kledingkast, zal het je niet onopgemerkt blijven dat er veel verschillende schroeven bij het pakket zitten. Om deze allemaal bij elkaar te houden is het aan te raden om een aantal kleine bakjes bij de hand te houden waar ze in kunnen zodat deze niet rondslingeren en je ze kwijtraakt. Wat nog beter werkt is een magneet. Een magneet trekt de schroeven aan waardoor ze allemaal bij elkaar blijven en ze niet onder bijvoorbeeld een bed of bank terecht zullen komen.

Orde de onderdelen

Als je een apparaat of meubel uit elkaar houdt is het handig om de onderdelen te ordenen. Het is ook praktisch om foto’s of notities te maken van elke stap. Ze weet je hoe het in elkaar zat en is het gemakkelijker weer in elkaar te zetten. Als je een onderdeel van hout uit elkaar haalt kan het ook werken om met een potlood bepaalde plekken te nummeren die bij/op elkaar moeten komen. Zo weet je achteraf weer waar het hoort!

Tip! Bekijk ook zeker onze DIY-pagina eens, mocht de inspiratie nog ontbreken ;).