Nou ja, stiekem wel. Maar in Nederland zijn we zo’n beetje overal aan gewend. Dat wil echter niet zeggen dat we binnenshuis moeten gaan zitten verkleumen zodra de zomer weer voorbij is!
Gelukkig zijn er een heleboel dingen die je zelf kunt doen om dat scenario te voorkomen. Leer er alles over in onderstaand artikel en maak je klaar voor de winter!
Isolatie
In principe is de isolatie van iedere ruimte in huis hartstikke belangrijk. Maar zeker in je kelder, op zolder en aan je dak hoort dit helemaal in orde te zijn! Ga ook al je deuren en ramen na. Breng hierop tochtstrips aan waar en wanneer je dat nodig acht om de kou buiten te houden en de warmte binnen.
Naden en kieren
Sommige leidingen en andere buizen en snoeren gaan door de muur van je huis heen. Daar is in principe helemaal niks mis mee, ware het niet dat de openingen waar die doorheen komen breder zijn dan de draden of pijpen zelf. Dat wil dus zeggen dat de mogelijke tussenruimte perfect moet worden afgedicht met isolatieschuim of kit.
Dakbedekking
Warmte stijgt, wat betekent dat je dak een perfect punt is om te controleren of er geen thermische energie verloren gaat. Hogere punten in je woning zijn er immers niet te bedenken! Heb je één of meerdere mankementen gevonden? Schakel dan een professional in om die te verhelpen.
Rookkanalen
Zodra je er op een gezellige manier warmpjes bij wilt zetten, steek je al snel je open haard aan. Dat betekent dat je rookkanalen open dienen te staan. Gebruik je je haard niet? Dan raden we je wel aan om ze af te sluiten, anders ontsnapt de opgewekte warmte weer.
Ventilatie
Je zou niet direct denken dat een deur of raam in de winter open zetten nou zo’n goed idee is. Maar juist wel! Doe dit met enige regelmaat, zodat er voldoende frisse lucht je woning binnenkomt.
Verwarming ontluchten
Soms hoor je ze gewoon klotsen, de luchtbellen in je radiatoren. Dat betekent dat het tijd wordt om deze te ontluchten, anders vindt er slechts in zeer beperkte mate warmte afgifte plaats.
CV-ketel wintercheck
Zodra Koning Winter zijn intrede doet, wil je de warmte in huis niet aan het toeval overlaten. Mocht je cv-ketel kuren vertonen, dan is het tijd om er een professional naar te laten kijken. Is groot onderhoud nodig? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een cv ketel te huren.
Verlichting
Een andere manier om je woning klaar te maken voor de winter én je elektriciteitskosten te besparen, is het kiezen voor energiezuinige lampen. In de winter zul je immers sneller van verlichting gebruik maken dan in de zomer.
Kranen en afvoer buiten
Verstoppingen in je afvoer en bevroren waterleidingen wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Maak daarom je goten goed schoon zodra je merkt dat de winter in aantocht is en sluit je buitenkraan af.
Thermostaat
Natuurlijk beroep je je in de winter sneller op je thermostaat. Vergeet echter niet om die ‘s avonds/’s nachts weer uit te zetten, aangezien je dekens al voor genoeg warmte zorgen.