In huis wordt tegenwoordig vaak voor laminaat gekozen in plaats van massieve houten planken. De houten vloerplanken worden door veel mensen te duur gevonden. Toch wil men een houten vloer, omdat het warmer aandoet dan een vloer van tegels. Ook over een laminaatvloer wordt nog vaak een vloerkleed gelegd. Een vloerkleed doet warmer aan. Er worden tegenwoordig hoge eisen gesteld aan de laminaatsoorten. Wanneer je een goede laminaatvloer uitkiest, zal deze niet meer van een massieve houten vloer te onderscheiden zijn. 

De samenstelling van laminaat

Laminaat is een composietmateriaal. Een composietmateriaal is een materiaal dat is samengesteld uit meerdere componenten. Het laminaat dat we tegenwoordig in de huiskamer gebruiken bestaat uit vier lagen materiaal. De onderste laag is vaak van kunststof. In veel gevallen is dat Melanine. Op deze laag zit de drager. De drager is vezelplaat vervaardigd. Over deze laag wordt bedrukt papier aangebracht. Het papier heeft de uitstraling van hout. Over het papier met de uitstraling van hout komt de toplaag. Deze toplaag is doorschijnend.

De sterke van het laminaat is afhankelijk van de aangebrachte toplaag. Hoe beter het materiaal van de toplaag is, hoe minder krassen erop zullen komen. Het voorkomen van krassen, die veroorzaakt worden door kinderen en huisdieren, maar ook door volwassenen, is zeer belangrijk. Om de krassen te voorkomen wordt er vervolgens nog een extra toplaag op aangebracht. Je hebt verschillende klassen voor het aanschaffen van laminaat. 

Het leggen van een laminaatvloer

Een massieve houten vloer is moeilijk te leggen. Dat kun je beter aan de vakman overlaten. Een laminaat is zo gemaakt dat hij in principe door iedereen gelegd kan worden. Je moet met een paar belangrijke zaken rekening houden. Hij moet altijd een stukje van de muur afliggen. Ook bij verwarmingsbuizen en dergelijke moet er ruimte zijn. Wanneer een laminaatvloer warm wordt, zal hij uitzetten dus heeft hij ruimte nodig. Het laminaat van tegenwoordig is voorzien van een klikverbinding. Spijkeren is niet meer nodig. 

Modellen

Je hebt de keuze bij laminaat met en zonder V-groef of impressiegroef.

Laminaat zonder groef
Bij het gebruik van deze laminaatsoort zonder een V-groef zal het motief van de vloer de sfeer in de woonkamer bepalen. Je vloer is hierbij een geheel plat vlak. De vloer zal een heel strak effect uitstralen.

Laminaat met een V-groef
Wanneer je een laminaat met een V-groef uitkiest voor je woonkamer dan lijkt het net of er echte planken zijn gebruikt. Het geeft de suggestie van een echte houten vloer. De meeste vloeren met een V-groef hebben de groef aan de zijkanten. Deze worden als 2-zijdig aangeduid. Bij Laminaat Illustra zijn er vier groeven. Dus hierbij heb je dus ook groeven aan de korte zijdes. Vuil zal tussen de groeven gaan zitten. Het laminaat zal minder slijten dan wanneer er geen groeven zijn. Het vuil zal niet op de vloer blijven liggen. Je moet wel regelmatig je vloer stofzuigen.

Laminaat met een impressiegroef
Wanneer je wel graag een gladde vloer wilt, maar daarbij de groeven wel mooi vindt, kun je een impressiegroef nemen. Door de manier van het bedrukken lijkt het net of de vloer voorzien is van groeven. Hierbij heb je dus het gemak van een gladde vloer, maar is er toch een groef te zien.

Bron: aannemersbedrijfbarendrecht.nl