Feit: voor de meeste woningbezitters vormt een lekkage in huis een van de grootste ergernissen. Dit komt doordat de bron van een lekkage vaak lastig te achterhalen is.. Nog vervelender is de waterschade die een lekkage tot gevolg kan hebben. Denk aan natte plekken en schimmelvorming op de muren en plafonds. Of wat te denken van rottende plekken in houten constructies? Om nog maar te zwijgen over bijkomende schade aan meubels en accessoires. Het zijn voorbeelden van waterschade als gevolg van onder andere dak-, leiding- en afvoerlekkages. Onze bron voor dit artikel, een ervaren loodgieter, waarschuwt woningbezitters zo snel mogelijk voor een kwalitatieve oplossing te zorgen in geval van lekkages en waterschade.

Probeer de bron van de lekkage eerst zelf op te sporen en te verhelpen

Zelf een lekkage opsporen is, zoals reeds beschreven werd, een hele uitdaging. Probeer de bron van de lekkage zelf te achterhalen en zorg direct voor een (tijdelijke) oplossing. Maar de eerste stap: draai zo snel mogelijk de hoofdkraan dicht! Wanneer je niet precies weet waar het vandaan komt, stop je hiermee in ieder geval de wateraanvoer. Nu kun je (iets rustiger) verder gaan kijken. Betreft het een kapotte leiding of afvoer? Omwikkel deze dan met een vochtige doek en zet een teil of emmer onder het lekkende gedeelte. Op deze manier voorkom je dat er (nog meer) vocht in de muren, plafonds, vloeren of houten constructies van je woning trekt. 

Bij lekkages in de leiding tussen de muren van je woning, bijvoorbeeld als gevolg van boorwerkzaamheden, is dit vanzelfsprekend nagenoeg onmogelijk. Ook lekkage of vocht in de kruipruimte is lastiger zelf op te lossen. In dat geval kun je het best zo snel mogelijk de hulp van een loodgieter inschakelen. 

De volgende stap: schakel de hulp in van een ervaren loodgieter

Wanneer het je zelf niet lukt om de bron van de lekkage te vinden of voor een structurele oplossing te zorgen, dan kan (lees: moet) een loodgieter hulp bieden. Loodgieters beschikken over verschillende hulpmiddelen en natuurlijk kennis, die het makkelijker maken om de bron van lekkages te vinden. Daarbij kan een loodgieter de kapotte leiding of afvoer direct voor je vervangen. Veel loodgieters bieden een spoedservice aan. Zo’n spoedservice staat 24 uur per dag en 7 dagen per week voor je klaar om de helpende hand te bieden bij lekkages. Ook bij bijvoorbeeld een verstopping kun je op zo’n spoedservice rekenen.