Een berber vloerkleed is een perfecte aanvulling voor je huis. Elk interieur kan wel een of meer van deze prachtige kleden gebruiken! In het Noorden van Afrika produceert het Berbervolk al eeuwenlang unieke, handgemaakte kleden. Lees hier waarom ze zo fantastisch zijn! 

Herkomst van de handgemaakte berber vloerkleden

Misschien herken je de naam ‘berberkleed’ niet direct, maar als je verder leest, besef je waarschijnlijk dat je deze vloerkleden wel kent. Deze kleden komen van een volk dat oorspronkelijk uit het Noorden van Afrika komt, de Berbers. Deze plek bevindt zich ten westen van Egypte, voordat de Arabieren hier woonden. Het tegenwoordige Marokko, Algerije, Tunesië en Libië zijn maar een paar landen die in dit gebied vallen. De speciale, handgemaakte vloerkleden die zij maakten zijn wat wij berberkleden noemen. 

Gemakkelijk in gebruik en onderhoud

In dit artikel heb ik het specifiek over het Marokkaanse berberkleed. Deze bestaat uit handgeknoopte, pure wol van schapen of kamelen en wordt normaal gezien niet geverfd. Doordat de vloerkleden niet geverfd zijn, bevatten ze een natuurlijke vetlaag waardoor ze weinig onderhoud nodig hebben. Berberkleden kunnen enkelvoudig of dubbel geknoopt worden en zijn verschillend in dikte.

Aangenaam en sfeervol in huis

Vroeger werd het berbers kleed vooral gebruikt voor de bescherming tegen vocht en kou in de nacht. Aangezien de lange haren van het tapijt een luchtlaag bevatten, nam deze de lichaamswarmte over en hield deze voor lange tijd vast. De kleur is meestal wit of bruin (in verschillenden tinten weliswaar) waardoor het bij bijna alle interieur stijlen past. Deze zaken maakt het zo’n aangenaam onderdeel in je huis. Kortom, het berber vloerkleed is een perfect sfeer impuls voor elk interieur!

Tip: goedkope adresjes

Een berberkleed is oorspronkelijk vrij duur om aan te komen daar het, zoals eerder vermeld, volledig handgemaakt is. Maar geen nood, in de wereld van vandaag hebben we meer opties. Alles zo geglobaliseerd dat we gemakkelijk een goedkopere optie op rommelmarkten of tweedehands websites kunnen vinden. Als je overweegt om een berbers kleed te kopen, raad ik je aan prijzen eerst te vergelijken vooraleer je een keuze maakt.

Om authentieke berber vloerkleden te vinden voor een zacht prijsje, heb ik een favoriet adresje. En als je toch aan het shoppen slaat, bekijk dan ook de zeer voordelige sfeervolle filigrain lampen uit Egypte. Een berber tapijt plus een filigrain lamp is echt een winnende combinatie namelijk!