Zowel mobiele airco’s als aircoolers worden steeds populairder. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze apparaten? Wij beschrijven ze in dit artikel!

Luchtvochtigheid

Het eerste verschil wat we beschrijven is het ontvochtigen en bevochtigen van de lucht. Een aircooler dient namelijk ook als luchtbevochtiger, terwijl een mobiele airco juist de lucht in een ruimte ontvochtigd. Als je twijfelt tussen het kopen van een mobiele airco en het kopen van een aircooler is het daarom verstandig om na te denken over wat jij het prettigst vindt. Vergeet hierbij niet aan je huis te denken. Sommige huizen zijn al erg vochtig van zichzelf (of juist droog).

Afvoerslang naar buiten

Het grootste verschil qua uiterlijk, is waarschijnlijk de afvoerslang. Een mobiele airco bevat namelijk een afvoerslang die warme lucht afvoert. Deze slang moet je via een raam naar buiten plaatsen. Bij een aircooler is geen afvoerslang aanwezig. Je hoeft voor het gebruiken van dit apparaat dus ook niets naar buiten te plaatsen. Bedenk daarom goed in welke kamer je het apparaat wil gebruiken. Als deze kamer geen raam bevat kun je bijvoorbeeld beter voor een aircooler gaan.

Koelvermogen

Dan het verschil in koelvermogen. Met een aircooler kun je een ruimte tot ongeveer 3 graden verkoelen. Hierbij kun je vaak kiezen uit een aantal verschillende koelstanden. Een mobiele airco is een stuk effectiever. Met een mobiele airco kun je namelijk een ruimte met wel 8 graden verkoelen. Je stelt hiervoor eenvoudig je gewenste kamertemperatuur in op het apparaat.

Prijs

Dan het verschil in aanschafprijzen. Een aircooler is vergeleken met een mobiele airco erg goedkoop. Een mobiele airco is dus relatief duur. Echter valt de prijs over het algemeen nog mee. Zeker als je de kosten afweegt tegen wat het oplevert, namelijk een aangename en koele temperatuur in huis tijdens de warme zomermaanden.

Voordelen van een airconditioning in huis

Het beschikken over een airco in huis kent meerdere voordelen. Het grootste voordeel is toch wel dat je geheel zelf de temperatuur regelt. Zelfs tijdens extreme hittegolven kun jij dus toch van een aangename temperatuur in huis genieten. Hierdoor zijn bijvoorbeeld slapeloze nachten door hitte verleden tijd. Een ander voordeel is dat je een airco ook in de winter kunt gebruiken als verwarming. Dit is ook nog eens veel voordeliger dan het stoken met een CV ketel. Verder zorgt een airco ook voor een schone lucht in huis. Via luchtfilters wordt de lucht in een ruimte gezuiverd.