Wil je een muur in huis geschilderd hebben? Dan kan je ervoor kiezen om dit zelf te doen of een schilder in te huren. Een muur laten schilderen is wellicht duurder, maar een schilder levert wel vakwerk waar je zelf in de meeste gevallen niet tegenop kunt.

Schilderen voor een frisse look of ter bescherming?

Schilderen zorgt ervoor dat het materiaal onder andere beter wordt beschermd tegen corrosie en weersinvloeden. Maar de meeste mensen schilderen de muren om hun huis te verfraaien of een frisse look te geven.

Waarom kiezen voor een vakman

Zelf schilderen brengt altijd risico’s met zich mee. Als je zelf de verfkwast in handen neemt is het altijd maar de vraag hoe netjes de muur geschilderd wordt. Afhankelijk van je ervaring natuurlijk. Schilder je regelmatig? Dan heb je het schilderen beter onder controle en kan je meestal best netjes een muur schilderen. Natuurlijk nog niet zo gelikt als dat je het zou laten doen door een vakman. Een huisschilder heeft namelijk alle materialen bij de hand en weet als geen ander welke verf het beste is voor de klus in je woning. Ook heeft een schilder jarenlange ervaring en beschikt hij over de juiste kennis voor een perfect geschilderde muur.

Stappenplan muur schilderen

Bij het verven van een muur volg je altijd onderstaande stappen. Of je de muur nou zelf gaat schilderen of wilt laten schilderen deze stappen moeten altijd gevolgd worden voor optimaal resultaat.

Stap 1. Kies de juiste materialen

Voordat er geschilderd kan worden moeten natuurlijk de juiste materialen daarvoor aanwezig zijn. Een vakman weet meteen welke materialen voor het schilderen van je muur nodig is. Ga je zelf schilderen? Dan kan je bij een bouwmarkt om advies vragen over de juiste schildersmaterialen.

Stap 2. Voorbereiding

Nadat de materialen allemaal gekocht zijn dan is het essentieel om de ondergrond goed te herstellen. Zorg voor een gladde ondergrond die is ontvet. Na het ontvetten moet je de ondergrond schuren voor een nog mooier resultaat. Vergeet na het schuren de muur niet stofvrij te maken. Als je dit hebt gedaan kan je beginnen met het aanvragen van een grondverf.

Stap 3. Schilderen

Alle voorbereidingen gedaan en de juiste materialen in huis? Dan kan je gaan beginnen met schilderen.

Zelf doen of schilder inhuren?

Het schilderen van een muur is over het algemeen niet zo lastig, zeker niet als het gaat om gladde binnenmuren. In dit geval kan je het prima zelf doen als je beschikt over een beetje schilder ervaring. Laat je in de bouwmarkt adviseren over de beste materialen en je kan zo beginnen met schilderen. Echter zijn buitenmuren of (spagtel) binnenmuren een stuk lastiger en kan je hiervoor beter een vakman inschakelen. Zo weet je zeker dat de muren met de juiste verf worden geschilderd en dat het resultaat duurzaam zal zijn.

Ons advies is dus: doe gladde binnenmuren zelf om kosten te besparen, maar laat buitenmuren of onvlakke binnenmuren doen door een ervaren schilder.