Ben jij bijna eigenaar van jouw eigen nieuwbouwpaleis? Wat een heerlijk vooruitzicht! Bouw- en impressietekeningen, Pinterest-lijstjes, de belangrijkste To Do’s en waarschijnlijk ook nog wat vraagtekens. Want is het nu wel of geen goed idee om je nieuwbouwwoning te stucen? Ja, absoluut!
Nieuwbouwwoning stucen: waar komt de twijfel vandaan?
De twijfel van het wel of niet laten stucen van een nieuwbouwwoning, komt bij twee standpunten vandaan. Het eerste standpunt is dat de wanden en plafonds van een nieuwbouwwoning al helemaal strak en recht zijn opgeleverd, waardoor dit simpelweg niet nodig is. Dit is overigens een eigen keuze. Het kan zijn dat je het plafond net zo glad wil hebben als de muren, waardoor het een eigen keuze kan zijn om dit alsnog te laten doen. Helemaal niet vreemd, dus!
Een tweede twijfel is dat de woning nog moet “werken” en wennen aan de funderingen, waardoor er de komende jaren veel scheuren kunnen ontstaan in het nieuwe stucwerk. Een fabeltje: stuc de woning pas na 5 jaar. Dat hoeft dus helemaal niet. Wanneer je kiest voor een goede vakman die weet wat hij doet, kun je je nieuwbouwwoning direct laten stucen. Sterker nog: juist fijn om direct voor een goede (én gladde) basis te zorgen.
Speciale stuctechnieken en -materialen
Een goede vakman maakt gebruik van goede stucwerk-technieken. Hierdoor voorkomt hij dat er scheuren ontstaan. Daarnaast is het zo dat het stucmateriaal tegenwoordig ook flexibeler is dan vroeger. Dit flexibele materiaal kan beweging beter opvangen, waardoor je scheuren voorkomt.
Waar moet je op letten?
Nogmaals. Zoek een vakman uit. Er zijn diverse stucadoors die voor een appel en een ei in de avonduurtjes komen stucen. Ondanks dat daar wel degelijk goede krachten tussen zullen zitten, is het voor zoiets belangrijks als je (nieuwbouw)woning van groot belang om voor wat meer kennis en kunde te gaan. Zo kan de vakman je goed adviseren in het type stucwerk op de ondergrond die je hebt. Denk aan verschillen tussen beton en kalkzandsteen. Vaak is hier het advies echter bijna altijd glad stucwerk.
Bijkomend voordeel! Omdat de wanden en plafonds van een nieuwbouwwoning vaak al netjes en glad zijn afgeleverd, is er maar weinig materiaal nodig om glad stucwerk achter te laten. Dit kan dus een fijne meevaller zijn in de prijs!
Een aantal tips voor het laten stucen van jouw nieuwbouwwoning
- Beslis zelf wanneer je het belangrijk vindt om je plafond te laten stucen. Vind je dit gewoon mooier? Prima! Heb je lekkage gehad? Goede keuze! Komt het stucwerk naar beneden? Dan is het echt een aanrader!
- Wees voorzichtig met lastige berekeningen qua prijzen. Veel stucadoors hebben vaste meterprijzen voor de verschillende pakketten en materialen. Zo weet je waar je aan toe bent.
- Twijfel je of het tijd is voor nieuw stucwerk? Klop voorzichtig op het plafond of de wand. Klinkt het hol? Hoog tijd voor een stucadoor!
- Houd er rekening mee dat stucwerk moet drogen en uitharden. Heb je een fanatieke planning? Zet dan dus niet gelijk de schilders klaar als de stucadoors de deur uit zijn. Hoe dikker de stuclaag, hoe langer je moet wachten. Vraag dit aan je stucadoor.
Veel woonplezier!
Tot slot natuurlijk het allerbelangrijkste! Vergeet niet te genieten van je nieuwbouwwoning en maak er helemaal van wat je voor ogen had. Er zullen veel keuzes gemaakt moeten worden, maar je ziet jouw paleis letterlijk van A tot Z opgebouwd worden. Zorg er dan ook voor dat het helemaal naar je zin wordt. Veel plezier!