De keuken is een centrale plek in huis en verdient dan ook voldoende aandacht. En wat is er leuker dan je te wanen in ouderwets goede sferen? Ga terug naar de jaren ’50, ’60 en ’70 met een retro keuken!

Vleugje nostalgie in huis

Retro elementen in je keuken brengen een vleugje nostalgie. Of, als je het wilt een hele vlaag nostalgie. Met geometrische vormen, felle kleuren en glimmende keukenapparaten krijg je die ouderwetse retro sfeer in huis! Met een mix van vintage, retro en andere oude stijlen maak je de keuken je persoonlijke paradijs.

Basisbenodigdheden voor een retro keuken

Wat heb je nodig voor een retro keuken? Een retro behang in bruin-rood tinten, een zwart-wit geblokte tegelvloer en houten of gekleurde keukenkastjes vormen de basis. Met de meubels kun je diverse kanten uit, want binnen ‘retro’ vallen verschillende stromingen. Ga bijvoorbeeld voor ronde, plastic stoelen of kies juist donkerhouten barkrukken met smalle poten. Ook een kruidenkast is essentieel, bij voorkeur gevuld met potjes die je zelf gelabeld en versierd hebt.

Moderne markt voor vintage spullen

Je gebruikt natuurlijk het liefst authentieke meubels en voorwerpen, maar dat kan niet altijd. Gelukkig is er ook een eigentijdse markt voor retro spullen. Dit maakt dat er moderne alternatieven zijn, ideaal voor als je daarvan houdt. Denk bijvoorbeeld aan Amerikaanse koelkasten, old skool koffiezetapparaten en typische broodroosters. Ook geeft deze markt aan dat retro hip is; alles van vroeger komt weer in de mode. En wat ook prettig is, vintage stijlen worden hiermee betaalbaar.

Een vrolijk kleurenpalet

De kleur oranje komt veel terug in retro stijlen. Als dat niet je favoriete kleur is, kun je die slechts terug laten komen in enkele accessoires of gewoon voor retro mintkleuren gaan. Mint en houtkleur passen namelijk ook goed in een ouderwetse keuken. Hout is een geschikt retro materiaal, maar ook rotan en riet kunnen wat rust in je keuken brengen. Andere minder opvallende maar niet minder leuke opties voor extra retro sfeer: gekleurd serviesgoed en vrolijke kastknoppen. Ook ouderwetse opbergblikken doen het altijd goed.

platenspeler retro keuken

Finishing touch

Onmisbaar in een retro keuken zijn planten: zet deze in de vensterbank of hang ze aan het plafond. Macramé plantenhangers horen helemaal bij de jaren ’70 sfeer, zeker als ze zelfgemaakt zijn. Ook een ouderwetse tafelradio hoort thuis in de keuken. In de kringloop en op marktplaats vind je prachtige vintage exemplaren die dienen als eyecatchers. En als deze het ook nog eens doet, kun je al dansend koken!