Het zomerseizoen staat weer voor de deur. En dat is een goed moment om de tuin lekker groen en fleurig in te richten met planten, struiken en bomen. Doe je dat op tijd, dan zit je komende zomer in een heerlijk groene en verzorgde tuin. En is je tuin tevens een vrolijke eyecatcher voor jezelf en voor buurtgenoten.

Maar welke planten, struiken en bomen zijn goede zomerbloeiers om in de tuin te gebruiken? En hoe onderhoud je ze precies? Maak gebruik van onderstaande ideeën en inspiratie en creëer een bloeiende prachttuin waar je de zomermaanden me doorkomt!

Fraaie zomerbloeiende struiken: hortensia’s en rozenstruiken

De meeste struiken floreren in het voorjaar. Struiken die het ook in de zomer goed doen en volop bloesem hebben, zijn spaarzaam. Maar ze zijn er natuurlijk wel! Populaire struiken die gebruikt worden in zomertuinen, zijn de hortensia’s of hydrangea. Plant deze prachtige blikvangers in een vrij zure, humusrijke grondlaag, die je eventueel in het voorjaar kunt bemesten.

Gedurende de zomer is het belangrijk om de hortensia’s goed vochtig te houden, zodat ze goed in bloei blijven. Voor een optimaal groen en levendige zomertuin is ook de rozenstruik een goede keuze. De rozenstruik is een prachtige blikvanger op een tuinterras en biedt veel combinatiemogelijkheden met bloemen en vaste planten.

pink rose flower

Het onderhoud van rozenstruiken stelt niet veel voor: zorg voor een goed bemeste grond, snoei de rozentakken regelmatig en zorg voor voldoende water, zodat de rozenstruik kan groeien.

De mooiste zomerbloeier onder de bloemen: de petunia

Natuurlijk kan schitterende een zomertuin niet zonder fraaie zomerbloemen. Kies bijvoorbeeld voor de prachtige Petunia. Deze bloemsoort wordt niet voor niets aangeduid als de ‘juwelen van de zomer’ en bloeien van mei tot november. De petunia heeft veel te bieden: deze bloemen zijn niet alleen veelkleurig, maar ook veelvormig. Zo kun je gestreepte petunia kopen, maar ook Petunia-zomerbloemen met stipjes, witte randjes of prachtige, tekenachtige kleurenpatronen. Een echte en veelzijdige aanwinst voor jouw tuin dus!

brown and black honeybee on red flower near pink flowers

De petunia bloeit het mooiste in potten of hangmanden. Zorg altijd dat de grond waarin de Petunia geworteld is goed vochtig is. Vooral op warme zomerdagen is het belangrijk om elke dag voor voldoende water te zorgen.

Niet zulke groene vingers? Kies voor de scaevola planten!

Een van de meest ideale zomerplanten is de scaevola, ook wel de waaierbloem genoemd. Dat is niet alleen omdat deze plant een fabuleuze uitstraling heeft, maar ook vanwege het beperkte onderhoud. Voor wie niet zulke groene vingers heeft, is de scaevola de perfecte tuinplan voor de zomermaanden. De scaevola heeft namelijk nauwelijks tot geen water nodig bij warm weer. Tegelijk doet deze paarkleurige bloemplant, die je mooi in hangmanden kwijt kunt, het ook goed in de schaduw. Een goede keuze dus voor de luie tuinier!

Liefhebbers van veelkleurigheid kiezen voor de portulaca

De portulaca is een veelkleurige prachtbloem die in een trendy tuin of een rotstuin het best tot zijn recht komt. Maar ook voor een ‘gewone’ zomertuin is de portulaca een aanwinst. De vetachtige blaadje en stengels van de portulaca hebben wel als nadeel dat ze vel water nodig hebben. Maar het optisch genot van deze indrukwekkende bloem maakt veel goed. Erg veel!

assorted flowers in shallow focus lens

Planten waar je geen omkijken naar hebt: kunstplanten voor buiten

Heb jij helemaal geen groene vingers en gaat er in dit blog een wereld voor je open? Kies dan voor groen dat weinig onderhoud nodig heeft. En wist je dat er ook UV kunstplanten voor buiten bestaan?

Vul je tuin bijvoorbeeld op met chique kunstbomen. Deze lijken sprekend op echte natuurlijke planten of bomen. Spoiler alert: ze hebben géén onderhoud nodig! 😉