Een Scandinavisch interieur is een trend op het gebied van inrichting. Je vindt allerlei inspiratie voor deze interieur stijl. Dat begrijpen wij heel goed, want wie wil er nu niet een huis met Scandinavische stoelen, een mooie tafel en bank in allemaal lichte kleuren? Wij wel! Vooral de meubelen en de juiste accessoires maken het interieur helemaal af. Denk aan Scandinavische stoelen gecombineerd met een bijpassend tafel en mooie accessoires om het helemaal compleet te maken.

Alleen wat houdt nu een Scandinavisch interieur precies in? Je kunt namelijk wel Scandinavische stoelen of andere meubelen in je woning zetten, maar dan ben je er nog niet. Lees er hieronder meer over.

Wat is een Scandinavisch interieur?

Scandinavisch design is ontstaan ​​in de Scandinavische landen in de jaren 50. Dus de landen Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Dit is een interieur stijl met eenvoud, minimalisme, functionaliteit, rust en design. Het functionele, maar eenvoudige meubilair wordt daarom vaak gecombineerd met prachtige decoratie. Die zorgen voor een echte eyecatcher.

Het motto bij een Scandinavisch interieur is dus om het simpel te houden. Als we het hebben over het Scandinavische interieur en daarmee wonen dan gaat het om eenvoud, modieuze en eenvoudig meubilair. Vorm en functie gaan hand in hand en het meubilair is comfortabel en van hoge kwaliteit. Meubels hebben meestal dunne en ronde poten, waardoor een open en ruimtelijk effect in de kamer ontstaat.

Doordat er in de Scandinavische landen veel natuur en bomen zijn te vinden is dit ook kenmerken aan de interieurstijl. Er wordt daarom veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout. Dit geldt zowel voor de meubelen als voor een vloer. Soms wordt er zelfs gekozen voor een hele witte houten vloer. Om dan extra sfeer toe te voegen kan er worden gekozen voor mooie sierkussen, planten, een mooi vloerkleed of andere leuke accessoires die het interieur helemaal compleet maken.

Het kleurenpallet

De kleuren die je binnen een Scandinavisch interieur vooral ziet terugkomen zijn: beige, wit, pasteltinten en lichtgrijs. Vaak wordt wit gekozen als basiskleur en wordt er vanuit daar verder gekeken naar de andere kleuren om mee te combineren. Ook gordijnen zijn sfeerbepalend en kies daarom voor lichte doorschijnende gordijnen. Een Scandinavisch interieur is down to earth en minimalistisch. Het heeft daarom veel weg van een klassieke woonstijl. Accessoires worden bewust gekozen en hebben dan ook een specifieke functie. Het Scandinavische design heeft geen franjes, versieringen of andere decoratie nodig om er mooi uit te zien.

Nu kun je misschien denken: dat klinkt best wel saai. Alleen een Scandinavisch design is alles behalve saai. Waarom? Door de diversiteit aan meubels en materialen is er meer mogelijk dan je denkt. Het bijzondere van Scandinavisch design zijn de tijdloze en elegante ontwerpen. Samen met verschillende patronen en kleuren zorgt dit voor een warm en sfeervol geheel. Het heeft zelfs veel weg van een Japans en Deens design. Plus daarbij komt ook weer kijken dat de kleuren en meubelen de basis vormen en vanuit daar extra sfeer en gezelligheid kan worden toegepast aan de hand van accessoires.

Naast een Scandinavisch design en interieur zijn er natuurlijk nog heel veel meer mogelijkheden. Is dit een stijl die niet zo bij je past, dat kan. Uiteraard ben je niks verplicht en kun je er zelf ook een persoonlijke twist aan geven.