Het gebruik van schuimbeton is steeds een steeds meer veelvoorkomend materiaal bij de vloerisolatie van woningen, maar veel mensen weten niet wat de voor- en nadelen precies zijn. En allereerst, wat is het precies? Vaak is het een mengeling van verschillende bestanddelen, cement, water, zand en schuimmiddel. Schuimbeton is te gebruiken als isolatiebeton, opvulling of versterking. Het materiaal is voortdurend in ontwikkeling, zowel op chemisch als biologisch vlak. Het biedt vele voordelen, maar ook bepaalde nadelen. Kom meer te weten door te blijven lezen.
Wat is schuimbeton?
Schuimbeton is een vloeibare substantie. Het vlakt zichzelf redelijk snel uit waardoor het niet verdicht of afgewerkt dient te worden. Het is goed recyclebaar en gemakkelijk te verwerken. Er is daarnaast nagenoeg geen waterindringing mogelijk. Omdat het materiaal uit weinig grondstoffen bestaat en zijn volume grotendeels uit lucht bestaat, is het een voordelig beton. Het heeft weinig tot geen onderhoudskosten, wat het product economisch verantwoord maakt.
De voordelen van schuimbeton
Een groot voordeel van dit soort beton is dat het erg duurzaam is. Het schimmelt en rot bijvoorbeeld niet. Inmiddels speelt duurzaamheid voor veel mensen een belangrijke rol bij het uitkiezen van het juiste materiaal. Het type beton is een minder grote belasting voor het milieu omdat er speciale vulmiddelen gebruikt worden. Het heeft ook een laag volumegewicht en het plaatsen ervan is erg eenvoudig. Alle hoekjes en gaatjes bereik je makkelijk doordat het mengsel vloeibaar is. Wat nog mooier is, is dat het vaak ook binnen een dag geplaatst kan worden. Dit bespaart jou ontzettend veel ongemakken. Daarnaast is het, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, even sterk als standaard beton. Het is daarom een ideale vervanger voor een rottende vloer.
De nadelen van schuimbeton
Nu moeten we ook de nadelen schuimbeton vermelden. Een nadeel is de droogtijd na plaatsing. Hierdoor kun je de ruimte 7 dagen niet bereiken, wellicht hinderlijk. Dit geldt ook voor een kruipruimte als je deze opvult. Tenslotte heb je voor het plaatsen van het beton een tijd- en eventuele geldinvestering nodig. Denk aan het verwijderen van balken of afgraven van zand, en het voorkomen van mogelijkheden waarbij schuimbeton kan weglopen.
Wanneer gebruiken we schuimbeton?
Schuimbeton kan goed gebruikt worden als bodemafsluiter. Het is veilig, milieuvriendelijk en praktisch als versterking. Daarnaast wordt het vaak gebruikt als vulling of versterking bij bijvoorbeeld het isoleren, het vullen van kruipruimten, bij het plaatsen van een zwembad in de grond en het uitvullen van vloeren. Het is dus goed voor vulling én isolatie.