Een groot gedeelte van de Nederlanders heeft een terras of vlonders in bijvoorbeeld de vorm van een trap in de tuin. Wat veel mensen echter niet helemaal doorhebben, is dat deze vlonders erg veel onderhoud nodig hebben. Het gevolg: gladde planken, houtrot, verkleuring, algen en schimmel. Erg zonde natuurlijk. Vooral gezien het feit dat dit makkelijk te voorkomen is.

Het belang van schilderen

Een schutting in de tuin heeft één nadeel. Het staat in de zon, wind en regen maar daar houdt het eigenlijk niet zo van. Hout kan namelijk slecht tegen de invloeden van het weer. Zo neemt het hout vocht op, wat zorgt voor problemen van binnenuit zoals schimmel of houtrot. Ook schijnt de zon vaak tegen een schutting aan. Dit levert weer problemen op voor de kleur. Vergrijzing treed al vrij snel op wanneer een schutting onbehandeld blijft. De originele kleur gaat snel verkleuren en een lichtere, grijze kleur komt er voor in de plaats.

De opties

Er zijn drie manieren om schuttingen te bewerken. Dit kan met olie, beits of lak. De eerste keuze die gemaakt moet worden is: “Wil ik transparant of een dekkende kleur?”  Voor een transparante afwerking kan gekozen worden voor beits of olie. Er bestaan dan gekleurde varianten (ook wel semi-transparant genoemd) en kleurloze. Om de originele kleur te behouden gaat u natuurlijk voor een kleurloos product. Olie is minder sterk dan beits maar behoudt de originele structuur en of kleur ook het allerbeste.

Voor een dekkende kleur, kies je beits of lak. Dekkende beitsen hebben in sommige gevallen een grondverf nodig. Lak heeft dit altijd nodig. Lak is sterker dan beits. Bij lak gaat de structuur echter volledig verloren. Lak is verkrijgbaar in hoogglans, zijdeglans en mat. Beits is niet verkrijgbaar in hoogglans, wel in zijdeglans. Lak wordt vaak gebruikt voor deuren en kozijnen bijvoorbeeld. Voor schuttingen lijkt beits een populairdere variant. Een goede beits of lak gaat jaren lang mee.

De beste keus lijkt dus beits te zijn. De makkelijkste beitsen, zijn de beitsen die in één keer aan te brengen zijn. Dit betekent dat u geen grondverf nodig heeft. Een goed voorbeeld zijn de tuinbeitsen van Beitz. Deze beits is zowel verkrijgbaar in transparant als in de meest populaire kleuren.

 Kleuren

Er bestaan ontzettend veel opties wat kleuren betreft. Bij schuttingen zijn de populairste kleuren vrij neutraal. Meestal kiezen mensen voor kleurloos, zwart, grijs, wit of transparant. Toch zijn er ook veel andere keuzes die het overwegen waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan boeren groen of rood. Er zijn opties genoeg!