Een vuurtafel is een combinatie tussen haardvuur en een tafel. Dit is in het kort gezegd wat een vuurtafel precies is. Maar een vuurtafel geeft je heel wat mogelijkheden. Het is niet alleen gezellig, maar vuur brengt natuurlijk ook warmte en kan ook nog functionaliteit bieden. Wij vertellen je meer!

Welke types vuurtafels bestaan er?

Bij een vuurtafel heb je de keuze tussen een vuurhaard met hout of met gas. Beiden hebben de gekende voor- en nadelen. Hout zorgt voor een ‘echt’ vuur, maar brengt meer stof met zich mee. Gas is makkelijker. De keuze is aan jou. Wat de tafel betreft, deze bestaan in verschillende materialen: hout, steen of kunststof bijvoorbeeld. De grootte van de tafel varieert van de grootte van een bijzettafeltje tot heel grote familietafels. 

Waarom kiezen voor een vuurtafel?

Bij een vuurtafel zit iedereen rond de tafel. Dit maakt het een stuk gezelliger dan aan de haard te zitten. Je serveert er een hapje en een drankje en je brengt uren en uren door met vrienden, je gezin of familie. En wist je dat je bij je vuurtafel ook nog een grill-set kunt bekomen? Zo kun je kokkerellen aan tafel zonder dat jij afzonderlijk in de keuken moet staan. Een ander voordeel is dat je je vuurtafel plaatst waar jij dit zelf wilt. Je bent niet afhankelijk van gasleidingen of schoorstenen. 

Hoe veilig is een vuurtafel?

Alle vuurtafels die in de handel te verkrijgen zijn, zijn gekeurd en voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Zowel de systemen op gas als op hout zijn volledig veilig. Als je kleine kinderen hebt, kun je ook nog een glazen scherm kopen dat de vuurhaard afschermt. 

Zowel binnen als buiten vuur

Een vuurtafel wordt meestal buiten in de tuin geplaatst: als aanvulling van de buitenkeuken, bij je loungeset. Zo heb je een hele zomer geniet van je vuurtafel. Wordt het écht te koud buiten, dan kun je je vuurtafel ook bijvoorbeeld in je wintertuin plaatsen. Een vuurtafel op gas kan zelfs in je woonkamer geplaatst worden. Op die manier heb je het hele jaar door plezier van je vuurtafel. 

Doe het zelf?

Er is goed nieuws voor wie wat handig is. Een vuurtafel kun je makkelijk zelf in elkaar knutselen. Er bestaan zelfbouwpakketten voor de vuurhaard. Daarrond bouw je je tafel zoals jij dit zelf wilt. Kies je voor modern en strak, voor een landelijke stijl of voor een robuuste industriële stijl? Het kan allemaal. Zo kun je je tafel volledig laten aansluiten bij de rest van je tuininrichting.

Bron: www.atmyhome.nl