Iedereen kent ze wel de platen en raster constructies die in basisscholen het plafond vormen. Ook in vele kantorenpanden gebruikt men deze systeemplafonds. Waarom is al jarenlang dit één van de meest gebruikte opties als het gaat om plafonds in dit soort ruimtes? En waarom zou jij een systeemplafond kopen voor jouw kantoorruimte?  

Praktisch 

De voornaamste reden waarom systeemplafonds zo populair zijn is dat het eenvoudige manier is om leidingwerk en technische installaties uit het zicht te houden, zonder dat de bereikbaarheid van deze technische installaties erg verminderd wordt. Doordat de platen snel en makkelijk te verwijderen zijn kan je relatief makkelijk bij deze installaties en ben je klaar dan plaats je de plaat eenvoudig terug in het raster.  Verder zijn deze systeemplafonds ideaal om verlichtingsarmaturen als led panelen of spots in het plafond te verwerken door de kleine open ruimte die zich boven de platen bevindt.  

Akoestiek 

Verder zijn er tegenwoordig platen die de akoestiek van je ruimte drastisch kunnen verbeteren. Zo’n akoestisch plafond bestaat uit platen die akoestische problemen als nagalm verminderen. Afhankelijk van de ruimte zijn er verschillende soorten platen van verschillende materialen die geluidsabsorberende en geluidsisolerende mogelijkheden bieden afgestemd om de ruimte. Het is belangrijk dat de akoestiek van een ruimte goed is omdat een slechte akoestiek kan zorgen voor onverstaanbaarheid en afleidt waardoor de productiviteit daalt. Gelukkig kunnen deze systeemplafonds helpen om de verstaanbaarheid te verbeteren en maken ze het mogelijk om je ruimte compleet af te sluiten van de rest van de wereld.  

Design 

Tegenwoordig hoef je t ook niet meer te doen met die saaie witte platen die in je basisschool hingen. Er is een ontzettend uitgebreid assortiment aan verschillende designs, kleuren, structuren en materialen. Waar je vroeger bijna alleen de witte platen zag, zijn er nu ook platen met houten vlakken of stroken. Zelfs platen met gipsen ornamenten behoren tegenwoordig tot de mogelijkheden. Niet alleen dit maar je kan ook zelfkiezen hoe zichtbaar de metalen rasters zijn, door verschillende technieken als inleg, doorzak verdekt, en half verdekt kan je de rasters gedeeltelijk of helemaal verbergen. Genoeg mogelijkheden dus om je systeem plafond compleet af te stellen op het interieurdesign van je ruimte. 

Ook leuk om te lezen: Railsystemen voor je kast