Een groot gedeelte van de Nederlanders heeft een terras of vlonders in bijvoorbeeld de vorm van een trap in de tuin. Wat veel mensen echter niet helemaal doorhebben, is dat deze vlonders erg veel onderhoud nodig hebben. Het gevolg: gladde planken, houtrot, verkleuring, algen en schimmel. Erg zonde natuurlijk. Vooral gezien het feit dat dit makkelijk te voorkomen is.

Olie

Speciaal voor het onderhoud van vlonders, bestaan er onderhoudende oliën. Omdat de meeste terrassen gemaakt zijn van hardhout, lijkt hardhoutolie de beste optie. Deze olie trekt in het hout en beschermt het hout zowel aan het oppervlakte als van binnen uit. Door vochtregulatie en pigmenten wordt het hout beschermd tegen houtrot, schimmel, algen en vergrijzing. Hardhout vergrijst namelijk erg snel! Dit komt omdat vlonders doorgaans veel zonlicht opvangen. Dit zonlicht tast het hout aan en zorgt voor verkleuring, net als op de menselijke huid. De olie werkt als een soort zonnebrand om dit te voorkomen. Het brengt namelijk pigmenten aan op het hout. Deze pigmenten beschermen tegen vergrijzing.

Het is wel van belang dat olie regelmatig aangebracht wordt. Eigenlijk moet dit zelfs 1 of 2x per jaar gebeuren, afhankelijk van het merk en type. Dit komt omdat olie veel minder sterk is dan bijvoorbeeld beits. Je kunt er dus ook voor kiezen om een transparante of gekleurde beits te gebruiken. Echter zijn deze beitsen vaak wel beter zichtbaar dan olie. Voor terrassen specifiek is olie een populairdere optie. Over het algemeen vinden mensen olie gewoonweg mooier omdat de authentieke uitstraling van het hout zo beter bewaard blijft.

Vegen

Naast het gebruik van een goede hardhoutolie, is het ook belangrijk om het hout met de hand te onderhouden. Dit kan heel gemakkelijk door ouderwets te vegen. Door één keer per week te vegen verwijder je blaadjes, stof en vooral nattigheid. Dit voorkomt vooral dat er algen hechten aan het hout. Dankzij de olie gaat deze hechting al veel moeilijker. Toch kan door troep dat te lang blijft liggen toch nog alg ontstaan op het hout. Algen zorgen voor gladheid en lelijke vlekken. door wekelijks te vegen voorkom je dit probleem. Als u dit zorgvuldig doet, zal je vlonder onmogelijk glad worden, ook al ligt er water op. Wat je vooral niet moet doen is zout strooien, hogedrukreinigers gebruiken en ook zeker geen schoonmaakmiddel. Hout is gevoelig en wordt snel lelijk. Beschadiging zijn zeer moeilijk terug te draaien. Houdt het daarom gewoon bij vegen. Met minimale inspanning kun je dan garanderen dat het hout mooi en gripvast blijft.