Retro is weer helemaal in. Het is een stijl dat een heel authentieke en bijzondere sfeer aan je huis geeft. In dit blog geef ik je een aantal tips waardoor je je interieur een wat meer retro of vintage look kunt geven.

Een lekker retro interieur!

Retro is eigenlijk een verzamelnaam voor design uit de vroegere jaren. Het gaat hier voornamelijk om de jaren ‘30 tot en met ‘80. We zien steeds meer terug dat de moderne woonstijlen een beetje worden losgelaten en de wat oudere stijlen weer wat populairder worden. Denk hierbij aan wat ouder en landelijk, maar ook vintage en retro. Voor een retro interieur heb je veel opties. Er komt dan ook heel wat bij kijken.

Voor eens en altijd: retro en vintage is niet hetzelfde

Veel mensen denken dat retro en vintage in principe hetzelfde betekenen. Voor eens en altijd: dit is niet het geval. Met vintage worden namelijk de echte oudere meubelen en voorwerpen bedoeld. Kom je een tafel tegen van meer dan 50 jaar oud? Dan spreken we van een vintage meubelstuk. Retro is de naam die we geven aan meubels of voorwerpen die bewust zijn nagemaakt van een vintage meubel of bepaalde look. Dit kan door design, kleurkeuze en het gebruik van roest. Deze worden in veelvoud zo gemaakt, omdat er een grote markt voor is. Ook zijn er dingen die wel echt vintage zijn en ook nog eens een retro look hebben.

De opvallende kenmerken van een retro interieur

Wanneer je een retro interieur wilt creëeren, zijn er veel kenmerken waar je je aan kunt houden. Wellicht komen de volgende zaken je bekend voor.

  • In een retro interieur vind je vaak veel meubelen met ronde hoeken of randen. Denk aan banken die rond aflopen of tafels in een ovale vorm
  • De kleuren oranje, geel en bruin worden veelvuldig gebruikt. Zo zijn er hele gave behangetjes die lekker retro zijn
  • Er wordt veel gebruik gemaakt van hout, voornamelijk voor wandmeubels zoals kasten en voor tafels
  • Veel opvallende motieven op voorwerpen zoals vazen en potten. Maar ook op het behang vind je dit terug
  • Een combinatie van hout en ijzer. Dit zien we veel terug in het industriële interieur, maar ook retro kan dit goed hebben
  • Zelfs de planten kunnen een retro look hebben. De sanseveria is een plant die in die periode veelvuldig te vinden was in de huizen.
Photography of Furniture and Appliances at Home

Een retro interieur creëren kost tijd

Wanneer je een retro of vintage interieur wilt creëeren, zul je moeten accepteren dat dit tijd kost. Een dergelijk interieur is niet zomaar op de plaatselijke meubelboulevard te bestellen. Wanneer dit je smaak is, moet je dit ook niet willen. Het verzamelen van jouw interieur heeft juist een charme.

Ik vind het zelf heerlijk om rommelmarkten, kringlopen en antiekwinkels af te struinen op zoek naar de leukste meubels en accessoires. Het maakt het dan ook leuk om een jaloersmakend interieur te hebben wat iemand niet zomaar na kan maken.

white wooden cabinet near table inside room

Tip! Je kunt meubels zelf ook een vintage of retro look geven. Zo heb ik een super simpel IKEA kastje een hele andere look gegeven of heb ik een kist gepimpt met vintage wielen. Deze zijn gemaakt van geroest ijzer en staal en zijn hierdoor heel geschikt voor deze stijl.