Hoe kan je nou het best een fotolijst ophangen zonder je hele muur vol met gaten te boren? Wij hebben een paar manieren opgezocht die superhandig zijn om te gebruiken bij het ophangen van fotolijsten aan de muur!

Meten is weten!

Zorg ervoor dat je goed bepaald waar je alle foto’s wilt hebben en op welke hoogte. Zo voorkom je dat je voor de zoveelste keer opnieuw een gat aan het boren bent of de spijkers moet verplaatsen. Denk hierbij ook alvast aan hoe ver je de foto’s van elkaar wilt hebben. Wil je ze dicht bij elkaar? Of toch wat meer ruimte ertussen. Hoe meer je gepland hebt, hoe minder onnodige gaten je muur zal hebben!

Welk formaat?

Je moet ook letten op de verschillende formaten van je fotolijsten. Als je wilt dat alles mooi recht hangt en je het verschillende formaten dan wordt dat lastig als je dit niet van te voren goed plant. Wil je dat het midden van alle lijsten op één lijn zitten? Of wil je dat de boven- of onderzijde gelijk aan elkaar zijn? Bepaal dit vóór dat je gaat boren, anders dan heb je nog steeds een muur vol met gaten. Bijvoorbeeld: Je hebt een fotolijst van 40x60cm en een fotolijst van 50x60cm. Je wilt dat het midden van de fotolijst op dezelfde lijn zitten. Dat betekent dat het gat of de spijker voor de fotolijst van 40x60cm5 centimeter lager moet komen te zitten dan die van de fotolijst van 50x60cm.

Gaten boren, spijkers slaan of…?

Er zijn verschillende manieren om je fotolijsten op te hangen. De meest bekende zijn om een gat te boren in je muur en een schroef erin te draaien of een spijker in je muur te slaan. Nadelen van deze methodes zijn vooral dat er een lelijk gat in je muur overblijft. Die wil je natuurlijk niet! Daarnaast heeft niet iedereen een boormachine en iedere keer op je duim slaan is ook niet echt handig… Gelukkig worden wij mensen steeds slimmer en ook dit kunnen we op een makkelijkere manier doen!

Zo zijn er schilderij ophangsystemen, deze bevestig je eenmaal aan je wand of plafond en dan kun je al je foto’s eraan hangen. Je kan hierbij zelf de hoogte bepalen en je kan deze ook aanpassen. Ideaal! Het enige nadeel is dan wel dat je alsnog moet boren in je wand of plafond en niet iedereen vind het mooi om de touwtjes te zien hangen.

Gelukkig is ook daarvoor een oplossing: de klevende spijkers. Deze spijkers kan je makkelijk in de winkel en online vinden. Ze hebben aan de achterzijde een plakstrip, vergelijkbaar met plakband. Het is wel een stuk sterker, het moet namelijk wel een lijst kunnen dragen in gewicht. Vervolgens zit er aan de voorzijde een klein spijkertje die je ook in hoogte een beetje kan verschuiven. Natuurlijk niet zo veel als bij een schilderij ophangsysteem, dus let hier ook bij op als je iets op dezelfde hoogte wilt hangen!