Met het nieuwe jaar voor de deur, wordt het tijd om de bloemetjes buiten te zetten. Maar de kerstboom buiten zetten, dat is niet nodig. Je boom zomaar wegdoen is zelfs hartstikke zonde! Je kunt je kerstboom op allerlei manieren hergebruiken met deze tips:

DIY kerstboom recycletips

Recyclen is tof en duurzaam. De simpelste manier om je kerstboom te hergebruiken, is om de onderdelen te gebruiken voor dingen in huis. Je kunt de naalden gebruiken voor homemade potpourri, zodat je een heerlijk winterse dennengeur in huis houdt. De stam is prima brandhout voor een houtkachel, maar ook stevig genoeg voor decoratieprojecten. Dit zijn voor de hand liggende voorbeelden, maar je kunt het zo gek niet bedenken. Je kunt losgaan met een DIY bloemenkrans en zelfs sparrenbier maken van je naaldboom!

Versier cadeautjes 

Een leuk idee: gebruik de boom als inpakmateriaal. Of eigenlijk, gebruik de takken als decoratie. Met takjes van je kerstboom kun je cadeaus geven en krijgen nóg leuker maken. Pak je cadeau in met tijdloos bruin papier en doe er een strikje omheen. Steek vervolgens een of meerdere takjes onder het lint. Andere planten, zoals hulst, zijn trouwens ook goed geschikt hiervoor.

 

kerstboom hergebruiken kerst cadeau inpakken

Kies een herbruikbare boom

Wil je een natuurboom? Kies dan voor een herbruikbare boom. Ga (voortaan) voor een boom met een kluit, zodat deze weer terug de grond in kan. Een afgezaagde kerstboom is speciaal gekweekt om weggegooid te worden en dat is minder goed voor mens en dier. Zorg goed voor je boom, dus gebruik geen dingen als nepsneeuw of warme lampjes. Bij voorkeur houd je de naaldboom niet te lang in huis en zorg je voor een lichte standplaats. Overleeft je boom het? Perfect, dan ben je op een goede manier aan het recyclen!

Gebruik je boom in de tuin

Vriest het niet buiten? Dan kun je de boom in de tuin planten. Voor je de boom naar buiten haalt, plaats je de boom in een een schuurtje. Zo laat je de wortels wennen aan de veranderende temperatuur. Natuurlijk moet je wel ruimte in je tuin hebben, want misschien groeit de naaldboom wel uit tot een enorme boom! Tip: wil je dat voorkomen, dan kun je de boom met pot en al in de grond stoppen. Op deze manier kun je je kerstboom volgend jaar gemakkelijk hergebruiken!

Maak anderen blij 

De afgedankte takken van je kerstboom vormen een goede bescherming voor dieren en andere planten, dus je kunt ze prima in de tuin leggen als compost of decoratie. Ook kun je je boom brengen naar een goed doel of een plantenasiel. Je kunt zelfs olifanten blij maken met je naaldboom; DierenPark Amersfoort verzamelt bijvoorbeeld onbehandelde bomen voor de verblijven van dieren.

Tip voor volgend jaar

Echte bomen zijn mooi, dat is een feit. Wat een goede optie is, is te kiezen voor een adoptieboom. Hiermee huur je een boom voor de kerstperiode, waarna deze weer terug in de grond geplaatst wordt. Ook kun je simpelweg investeren in een duurzame, neppe kerstboom. Dat is beter voor het milieu en alleen daarom al minstens zo prachtig