Het weer in Nederland kan nog wel eens onstuimig zijn. Een heerlijke zomerdag kan zomaar ineens omslaan in een hevige regen- en onweersbui. Veel mensen zijn met onweer bang voor blikseminslag. Niet zo gek ook, want de gevolgen kunnen enorm zijn. Maar er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om te zorgen dat blikseminslag niet in huis kan inslaan. Benieuwd hoe? Lees dan vooral verder.

Niet telefoneren

Vaak gaan mensen tijdens onweer bellen naar vrienden of andere familieleden om te vragen of alles goed gaat. Heel logisch, want je wilt natuurlijk dat zij niet in gevaar zijn. Echter kan bellen tijdens onweer heel gevaarlijk zijn en hierdoor zijn er ook al veel slachtoffers gevallen. In eerste instantie werd altijd gezegd dat je wel kon bellen tijdens onweer, zolang je dit maar met een mobiele telefoon doet en niet met een vaste telefoon die op de netstroom is aangesloten. Uit onderzoek van Engelse artsen blijkt echter dat het levensgevaarlijk is om tijdens een onweersbui mobiel te bellen. De brandwonden als gevolg van de bliksem zijn namelijk erger dan wanneer het slachtoffers geraakt zou zijn zonder smartphone. Daarom kun je beter maar helemaal je mobiel niet gebruiken in een onweersbui.

Haal stekkers uit het stopcontact

Bliksem zoekt naar hoge objecten in een omgeving. Een woning waar verder geen andere hoge gebouwen omheen staan is daarom een makkelijk doelwit. Maar al slaat de bliksem niet in bij een woning, dan kan de inslag alsnog enorme gevolgen hebben. Stel dat de bliksem inslaat bij een boom die naast een woning staat. Er komt dan onwijs veel stroom via buitenleidingen naar binnen. Daarom is het belangrijk dat je tijdens een onweersbui alle stekkers uit het stopcontact haalt. Dus van onder andere de televisie, computer, keukenapparaten en opladers.

Veiligheid door afleiders

Bovendien is het verstandig om jouw woning te voorzien van een uitgebreide en veilige elektra-installatie. Dit kun je doen met een professionele bliksemafleidingsinstallatie. De bliksemafleider maakt de kans op schade door een blikseminslag veel kleiner. Voor sommige verzekeraars is het zelfs verplicht om een woning te voorzien van bliksemafleiders.

Bliksem toch ingeslagen?

Is jouw woning toch getroffen door blikseminslag? Dan is het verstandig om jouw woning te laten controleren door een elektricien. Hij zal alle elektra in jouw woning nalopen op schade en eventuele schade direct herstellen. Hierdoor verklein je de kans op stroomstoringen of kortsluitingen.

Wees voorzichtig!

Wees altijd voorzichtig met onweer. Ga bijvoorbeeld nooit douchen of afwassen tijdens een onweersbui. Water kan namelijk stroom geleiden. Bliksemschichten zien er heel mooi uit, maar blijf er nooit te lang naar kijken. De lichtflitsen kunnen je namelijk verblinden.