Om plastic afval te verminderen, dien je eerst vast te stellen hoeveel plastic je eigenlijk echt nodig hebt op kantoor. Heeft je kantoor een recyclingprogramma? Wordt het gebruikt? Worden plastic waterflessen en -bekers vaker gebruikt dan hervulbare flessen? Nadat je dit hebt vastgesteld kan er een plan worden gemaakt.

Het verminderen van plastic

Het is bijna onmogelijk geworden om het gebruik van plastic in kantoren volledig uit te bannen. Sommige verbruiksartikelen zijn gemaakt van plastic. Maar overweeg om de hoeveelheid gebruikte materialen te verminderen. Stel dat je veel pennen in je kantoor hebt. Controleer het plastic en als het niet recyclebaar is, kijk dan of er een merk of model is dat gerecycled kan worden. Zorg er daarnaast voor dat je niet teveel verbruiksartikelen bestelt. Dit is beter voor het milieu en bespaart je ruimte in de PMD container.

Hoe plastic flessen te verminderen

Het verminderen van plastic flessen is een van de grootste veranderingen die kunnen worden aangebracht. Bij vergaderingen en evenementen worden vaak plastic waterflessen uitgedeeld. Door deze te vervangen door hervulbare flessen, kan het aantal plastic flessen dat op kantoor wordt weggegooid aanzienlijk worden verminderd.

Hoe plastic tasjes te verminderen

Als je kantoor plastic tassen gebruikt (geleverd aan klanten, gedistribueerd binnen het bedrijf op evenementen, enz.), kies dan voor een herbruikbare optie. Op zoek naar manieren om plastic tassen te verminderen? Moedig klanten aan om hun eigen tassen mee te nemen. Je kunt in plaats daarvan ook herbruikbare tassen of zelfs dozen aanbieden.

Hergebruiken

Hergebruik omvat het kopen van duurzamere opties die ervoor zorgen dat producten en artikelen langer meegaan en vaker worden gebruikt. Bedenk manieren om herbruikbare benodigdheden op te nemen in plaats van wegwerpartikelen. Denk aan investeringen in hervulbare inktpatronen, hervulbare pennen en potloden en een duurzame waterdispenser om waterflessen bij te vullen. Het weggooien van items voor eenmalig gebruik is erg handig en kan een moeilijke gewoonte zijn om te veranderen. Met wat fantasie kan je dit een stuk verminderen.

Recyclen

Uiteindelijk zullen we nog steeds plastic artikelen gebruiken. Maar die hoeven niet allemaal weggegooid te worden bij het plastic afval. Wees je bewust van de soorten plastic die je gebruikt en zorg er indien mogelijk voor dat je datgene recyclet die kunnen worden gerecycled. Daarvoor is het ontzettend belangrijk dat je het afval netjes bij de bron gaat scheiden, zodat vervuilde afvalstromen worden voorkomen. Op MilieuServiceNederland.nl lees je alles wat je moet weten om bij te dragen aan een circulaire economie en welke opties er voor afvalverwerking zijn. Plastic scheiden levert je een flinke besparing in afvalverwerkingskosten op.

Meer tips? Kijk hier.