Veilig werken heeft natuurlijk de prioriteit. Daarom is het heel belangrijk om goed te kijken en bedenken hoe je een werkplek veiliger kan maken. Bij het werken met graafmachines is dit niet anders en misschien belangrijker dan je denkt. Het zijn zware machines met grote krachten. Kortgeleden waren enkele ongelukken nog het nieuws van de dag. Laten we dus snel kijken hoe jij veiliger kan werken.

Juist gebruik van een graafmachine

Als eerste is het natuurlijk heel belangrijk dat je een graafmachine op de juiste manier gaat gebruiken, daar is de fabrikant duidelijk over. Aan jou om hier gehoor aan te geven. Je kunt denken aan de plaatsing van een machine. De manier waarop de machine bediend moet worden of hoeveel afstand er bewaard moet worden. Het is dus echt maatwerk waarmee je te maken hebt. Overweeg je een graafmachine te bestellen bij Pon Compact of elders, dan is het van belang om je eerst goed te verdiepen in de besturing en regelgeving. Zo voorkom je ongelukken met de machine op de bouwplaats.

Vaardigheden en ervaring

Naast een juist gebruik van de machine is er natuurlijk ook een grote verantwoordelijkheid die bij de bestuurder ligt. Als je met dergelijke machines aan het werk bent mag er van je verwacht worden dat je goede kennis van de machine, omgeving en risico’s hebt. Alleen op die manier kun je ongelukken waar mogelijk voorkomen. 

Zo is het besturen van een graafmachine natuurlijk geen routine maar maatwerk. Waarbij je door ervaring precies weet waarop je kunt letten. Van elkaar leren behoort hier ook bij. Zo is het mogelijk om samen de risico’s die je loopt uit te sluiten.

Technische staat van een graafmachine

Tot slot is de staat waarin een graafmachine verkeert natuurlijk bijzonder belangrijk. Het moet goed functioneren waarvoor het bedoeld is. Je moet er dus volgens de normale omstandigheden met kunnen werken. Wanneer er een defect is moet deze zo goed mogelijk worden gerepareerd. Waarbij een minikraan kopen soms de juiste oplossing is.  Daar moet je dus echt toezicht op hebben. Zeker wanneer er ook andere werknemers gebruik van een machine maken. 

Let dus goed op de omgeving, technische staat en je kennis van het besturen en bedienen van een graafmachine. Daarmee kunnen letterlijk gevaarlijke situaties worden voorkomen.

Meer tips? Kijk hier.