Steeds meer mensen besluiten tegenwoordig vanuit huis te werken. Het nieuwe werken wordt steeds beter ontvangen. Hoewel zelf je uren indelen heerlijk klinkt, is het natuurlijk niet altijd zo ideaal als je zou denken. Veel mensen hebben moeite om alle ballen in de lucht te houden. Wanneer je vanuit huis werkt is het nooit mogelijk om de deur achter je dicht te trekken. Het lijkt alsof je altijd bezig bent. Of dat nu om de verzorging van de kinderen gaat of het verrichten van huishoudelijke taken. Productief bezig zijn met je werk is dan ook een flinke uitdaging. Ben jij benieuwd hoe je jouw productiviteit kunt verhogen? In dit artikel geven we enkele praktische tips.

Stel minder hoge eisen aan jezelf

Allereerst is het belangrijk om minder hoge eisen aan jezelf te stellen. Vaak proberen mensen alles tegelijkertijd te doen. Als je toch vanuit huis werkt is het immers heel verleidelijk om alvast wat voor het avondeten voor te bereiden of even een stofzuiger door het huis te halen. Bedenk echter dat je dit wanneer je gewoon naar kantoor zou gaan ook niet kan doen. Het is dan ook echt geen schande om food open near me te zoeken aan het einde van een werkdag. Soms zijn de dagen nu eenmaal drukker dan je had verwacht. Probeer alles in een ander perspectief te plaatsen om wat druk van de ketel te halen.

Richt een eigen werkplek in

Veel thuiswerkende ouders maken de fout om hun werk op de bank of aan de eettafel te doen. Hierdoor word je echter continu afgeleid door de televisie, het huishouden of rondrennende kinderen. Probeer dit te voorkomen door een eigen werkplek in te richten. Kies bij voorkeur voor een ruimte die afgesloten kan worden. Zo ben je vrij van stoorzenders en kan je veel productiever te werk gaan. Spreek met je kinderen af wanneer ze mogen storen en wanneer ze even moeten wachten. Zo bespaar je jezelf een hoop stress.

Laat het huishouden los

Je hoeft echt niet iedere avond een culinair hoogstandje op tafel te zetten. De opmerking: “wat eten we vandaag makkelijk” is echt geen schande. Het is juist belangrijk om jezelf zo min mogelijk te belasten. Als dit betekent dat je wat vaker voor een makkelijke maaltijd kiest, dan is dat maar zo. Bespreek met je partner wanneer het huishouden wordt gedaan, zodat je je hier tijdens het werken niet druk om hoeft te maken.

Maak een duidelijke planning

De reden waarom je op kantoor vaak productiever werkt is omdat je een duidelijk plan voor ogen hebt. Je werkt tot de pauzes en gaat daarna weer door. Je hoeft verder niet na te denken over andere dingen. Gelukkig kan je zo’n schema ook thuis maken. Begin daarom iedere dag met het maken van een duidelijke planning. Schrijf voor ieder uur op wat je gedaan wilt krijgen en houd je hier ook aan. Plan tevens pauzes in. Thuiswerken betekent immers niet dat je geen recht hebt op ontspanning. Neem daarom de tijd om lekker te lunchen of even een ommetje te maken. Zo verhoog je uiteindelijk je productiviteit.

Probeer jezelf daarnaast na een lange werkweek te verwennen. Beloon jezelf bijvoorbeeld met een keer eten bestellen bij Butlon.com. Zo heb je iets om naar uit te kijken en stel je jezelf een doel in het vooruitzicht.