Met deze heerlijke zomerdagen wil je genieten van je tuin. Een plek om tot rust te komen, gezellig met familie en vrienden samen te zijn of te genieten van je spelende kinderen. Het is extra ontspannen in een tuin die past bij jouw stijl en wensen. Lekker lezen in een lounge ligbed voor in de tuin, gezellig borrelen met vrienden aan een stoere bartafel voor buiten, of samen koken met jouw buitenkeuken of houtoven. Wellicht kun je dit al, of moet je eerst je tuin aanpakken?

Je tuin aanpakken: de basis

Moet jij eerst je tuin aanpakken? Begin bij het begin en let eerst op de basis. Waar komt de zon op? Welke plekken blijven gedurende de dag schaduwrijk? Wat past bij het uiterlijk van je woning en wat zoek je in de tuin. Vergeet ook je buren niet! Een zwart gebeitste schutting kan prima staan bij jouw steigerhouten, stoere interieur, maar je buren kunnen hier minder blij mee zijn. Wanneer je weet wat je zoekt in een tuin kun je gaan winkelen. Schuttingen, bestrating en beplanting geven je tuin een basis. Het is je uitgangspunt voor de verdere inrichting.

Wat zijn je opties?

Zodra de basis staat, kun je gaan puzzelen. Waar gebruik je de tuin voor? Is het een plek om echt te tuinieren? Een uitbreiding van je eetkamer en keuken? Of een heerlijke leesplek tussen het groen? En met hoeveel mensen gebruik je de tuin? Als je kinderen er overdag veel spelen met vriendjes, hebben ze niet heel veel aan vastgezette bartafels voor buiten waar jij s’avonds graag met vrienden aan hangt. Andersom kan een speelplaats naast je lounge ligbed voor in de tuin je relax moment helemaal verstoren. Zorg er dus voor dat iedere functie in de tuin zijn eigen plekje krijgt.

De indeling

Zo bouw je je terras idealiter op een plek waar je lekker de zon hebt, maar ook toegang tot water en eventueel je gasaansluiting. Je kunt dan een echte buitenkeuken aanleggen, maar ook gemakkelijk je eettafel afspuiten en de BBQ uitwassen. Denk bij het inrichten van je tuin ook aan je zichtlijnen. Niets is vervelender dan de buren die je eten van het bord kijken. Door je planten op strategische plekken neer te zetten en te spelen met de hoogte, krijg je privacy in de tuin. Dit is voor kinderen die zich willen verstoppen leuk. Ook als je in bikini wilt lezen op je lounger is dit erg prettig. Wil je een milieuvriendelijke tuin, dan kies je voor minder stenen, of het aansluiten van je regenpijp op een mooie waterpartij. Zo werk je mee aan een betere waterhuishouding, zonder dat het ten kosten gaat van je design.

Dus, to do: de tuin zomer-klaar maken. Wat ga jij als eerste onder handen nemen in jouw tuin?