De tuin is één van die aangelegenheden die elke keer weer terugkomt voor onderhoud. Vooral als het een groot gazon betreft, heeft het veel zorg en aandacht nodig. Verticuteren, bemesten, opnieuw inzaaien en regelmatig maaien met de zitmaaier, geeft elke grasmat weer een fris aanzien. Het zomer-klaar maken van een tuin begint in de lentemaanden. Opgelet, dus!

De tuin na de wintermaanden

Vooral de borders rondom het gazon hebben bij een eerste tuinbeurt alle aandacht nodig. Dode takken en bladeren worden rondom de planten verwijderd. Met een snoeischaar kun je nu, om een snelle groei te bevorderen, de vaste planten gaan kortwieken. Borders moeten misschien worden omgespit en worden ingezaaid en/of worden voorzien van nieuwe plantjes. Het terras is vaak groen bemost en zal stevig moeten worden gereinigd. Houd hierna het onkruid regelmatig bij, zo voorkom je dat je er een weekend lang op staat te zwoegen. 

Het gazon 

Voordat je een eerste maaibeurt geeft, is het nodig om het gras een flinke voorjaarsbeurt te geven. Maart, april en mei zijn prima maanden om aan de slag te gaan met de grasmat. Een nieuw gazon aanleggen kun je prima in deze maanden doen, omdat er dan meestal geen vorst meer wordt verwacht. Graszoden leggen is een vak apart en vraagt wel enige deskundigheid. Gras inzaaien zal op een mooi omgespit en vlak aangelegd stukje grond moeten gebeuren. Ook bijzaaien van een bestaand gazon, zijn de lentemaanden de beste periode. Wanneer het gras begint te groeien en stevig genoeg is, kan de eerst maaibeurt plaatsvinden.

De eerste maaibeurt 

Om het gazon mooi op kleur te krijgen en een gezond stukje gras te behouden, is het verstandig om niet te kort te maaien. Siergras wordt gemaaid met een afgestelde hoogte van 3 cm. Speelgras kan iets langer worden gehouden, 4 cm. is een prima hoogte. Eén maal maaien per week tot de maand augustus. Vanaf september is eenmaal maaien per 10 dagen voldoende. Dit kan tot de maand november.

Maaien met de zitmaaier

Heb je een behoorlijk stukje grastapijt, dan is een zitmaaier ideaal. Er zijn zitmaaiers die het gras laten liggen, recyclen of opvangen. Vind je een stuurwiel makkelijk of heb je meer interesse in een stuurhendel? Een zitmaaier is verkrijgbaar in vele diversiteiten. Geschikt voor de particulier maar ook niet weg te denken voor de professional, die grote stukken gras in bijvoorbeeld parken moet maaien.

De finishing touch

Nu je de basis aan kant hebt, kun je je bezig houden met de finishing touch. Er zijn veel leuke tuinmeubelen en -accessoires die ervoor zorgen dat je komend seizoen heerlijk kunt vertoeven in de tuin. Kussens, dekentjes, lampjes en kaarsjes zorgen niet alleen voor een ultieme sfeer, maar ook dat je maximaal kunt genieten van de zwoele zomeravonden. Verdiep je in de mooiste bloemen en planten en begin dus nú met het opknappen van je tuin. Zomers genieten gegarandeerd!