Omdat ruimte erg schaars is in Nederland, worden de huizen en grond steeds duurder. Een goed alternatief voor een huis is een appartement of flat. Het nadeel hiervan is echter wel dat je vaak geen tuin hebt waar je even van de buitenlucht kunt genieten.

Als oplossing worden hiervoor vaak balkons geplaatst. Het balkon draagt veel bij aan het uiterlijk van een appartement of flat, het is daarom erg belangrijk dat deze er verzorgd uitziet. Het balkon is vaak de eyecatcher van jouw woning. Een balkon heeft vaak iets speciaals, het straalt een soort romantiek uit. Je kent het verhaal van Romeo en Julia vast wel. Het balkon uit dit verhaal is wereldbekend geworden en trekt elk jaar duizenden toeristen in Verona. Als je een balkon met een vergelijkbare uitstraling wilt, is het belangrijk dat je het juiste balkonhekwerk uitkiest. Je hebt veel keuze als het op balkonhekken aankomt. Zo verschillen de materialen van de balkonhekken bijvoorbeeld enorm. De balkonhekken zorgen voor het type balkon. Zo heb je een Frans balkonhek, een balkonhek van rvs, of een verzinkt balkonhek. Maar ook een balkonhek uit de jaren 30. Oude balkons zijn vaak gemaakt van steen, denk bijvoorbeeld maar aan een oud romeins gebouw. Hieronder lees je alles over balkons, hierbij kun je denken aan de verschillende materialen, designs en prijzen.

Materialen

Voor het produceren van balkonhekken kunnen verschillende materialen gebruikt worden. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je goed nagaat welk materiaal voor jouw balkon geschikt is. Het is bijvoorbeeld niet mooi als je een houten balkonhek op een balkon van steen plaatst. Heb je een hoog budget en wil je een fraai balkon met een moderne look? Dan kun je voor een glazen balkonhek kiezen. Over het algemeen lopen de verschillende materialen erg uiteen. Geïmpregneerd hout is vaak een goedkope optie, maar is ook van minder hoge kwaliteit. Wil je een kwalitatieve houtsoort, dan kun je kiezen voor hardhout. Hardhout hoeft niet behandeld te worden en is dan ook onderhoudsvrij.

Glazen balkonhekken zijn tegenwoordig een populaire keuze omdat ze een strakke look hebben. Glas is dan ook een materiaalsoort die veel gebruikt wordt in moderne gebouwen. Bij het bouwen van een glazen balkonhek, wordt er gebruikt gemaakt van gelaagd of gehard glas. Dit glas is erg stevig en zorgt dus voor een veilig en betrouwbaar balkon. Aluminium is een licht en sterk materiaal. Net als hardhout is aluminium onderhoudsvrij en heeft het een lange levensduur. Dit materiaal is dus ideaal als je eenmalig in je balkon wilt investeren. Een balkonhek van kunststof komt veel. Dit is namelijk een onderhoudsvriendelijk en redelijk goedkoop soort materiaal is. Ook roestvrij staal is een materiaal dat veel gebruikt wordt.

Montage

Goedkope balkonhekken zijn maar lastig te vinden, waardoor mensen er soms voor kiezen om deze zelf te plaatsen. De balkonhekken worden dan vaak online gekocht en zelf geplaatst. Hier zitten veel risico’s aan verbonden en dit is daarom ook sterk af te raden. Schakel voor de plaatsing van een balkonhek altijd een vakman in. Het laten monteren van een balkonhek kost ongeveer tussen de 20 en 30 euro per meter. Als je het monteren uitbesteedt aan een vakman laat, ben je er zeker van dat de hekken op de juiste manier gemonteerd worden. Op zoek naar een vakman voor het plaatsen van jouw balkonhek? Neem gerust contact op met Renoparts.