Vliegjes, muggen, wespen en andere insecten en beestjes buiten houden? Dat doe je maar op één manier: met een hor. ‘Gewoon de deur of het raam dichthouden’ werkt in de praktijk toch niet, dus een hor is je beste optie om alles wat je niet binnen wil hebben, buiten te houden. Welke verschillende soorten horren er allemaal bestaan, vertellen wij je in dit blog. Lees je mee?

Wat is een hor?

We beginnen even met een opfrissertje. Want wat is een hor ook alweer? Een hor is een stuk gaas dat voor een raam of deur geplaatst kan worden om insecten en spinnen buiten te houden, maar waardoor wel lucht kan stromen.

Een erg handig lapje gaas dus! Maar er zit meer achter. Want niet alle soorten horren bestaan uit gaas. Lees maar mee.

Verschillende soorten horren: kort op een rijtje

We zetten alle verschillende soorten horren eerst even kort voor je op een rijtje en lichten ze daarna stuk voor stuk verder toe:

  • Magneethor
  • Plissé hor
  • Lamellenhor
  • Rolhor
  • Vast vliegenraam
  • Schuifhordeur

Magneethor

Een magneethor bestaat uit twee delen horgaas die als een gordijn dichtvallen. Door de krachtige magneetsluiting klikken deze twee delen horgaas als het ware perfect tegen elkaar. Een magneethor hoef je niet handmatig te sluiten, wat het een makkelijke doorgang maakt.

Heb je je handen vol? Geen probleem! Je loopt er gemakkelijk doorheen en het horgordijn zal perfect achter je sluiten.

Plissé hor

Een plissé hor is een handig type hor met veel gebruikersgemak. Je schuift deze hor namelijk makkelijk open en dicht. Hij is veelzijdig inzetbaar voor ramen en deuren, maar ook voor dubbele deuren, schuifpuien, draairamen en dakramen.

Het nadeel van dit type hor is dat je ‘m altijd handmatig open en dicht moet doen. Je kan dus niet met volle handen naar binnen of naar buiten lopen als de hor gesloten is.

Lamellenhor

Een lamellenhor is een hor die bijzonder makkelijk op houten kozijnen te plaatsen is. Het is een hor die geschikt is voor deuren die naar binnen draaien en voor deuren die naar buiten draaien. Ook is een lamellenhor eenvoudig te monteren en beschikbaar is verschillende maten en uitvoeringen.

Rolhor

Een rolhor rolt zichzelf op aan de bovenkant van een raam in een daarvoor bestemde casette. Dat kan zowel aan de binnenkant van een raam als aan de buitenkant zijn.

In tegenstelling tot de soorten horren die we hierboven benoemden, is een rolhor enkel voor ramen en niet voor deuren.

Vast vliegenraam

Een vaste vliegendeur of vliegenraam is een makkelijke oplossing voor een hor. Deze hor is – zoals de naam al verklapt – vast en kan aan het einde van de zomer makkelijk los geklikt worden en opgeborgen tot de insecten weer tevoorschijn komen.

Het nadeel van een vast vliegenraam is dat je ‘m niet gemakkelijk naar boven of opzij schuift om een raam open of dicht te doen.

Schuifhordeur

Een schuifhordeur lijkt erg op een plissé hor, maar werkt net even ander. Een plissé hor schuif je namelijk in elkaar, terwijl een schuifhordeur openklapt als een echte deur. Een schuifhordeur in in feite een soort extra deur met horgaas die voor je echte deur staat.

Verschillende soorten horren conclusie

Dit waren alle verschillende soorten horren. Voor welke kies jij?

Meer tips voor horren kopen? Die lees je hier.