Je keuken is het hart van je huis, zeker als je een enthousiaste kok bent! Als het op kooktoestellen aankomt zijn er zoveel keuzemogelijkheden, waaronder gaskookplaten , elektrische kookplaten en inductiekookplaten . Je kunt er een van de drie hebben, afhankelijk van wat het beste bij je past. Om je te helpen met het maken van een keuze is het dan ook handig om de voor- en nadelen van de verschillende kookplaten te bekijken. Om je op weg te helpen zijn hier wat feiten over de verschillende soorten kookplaten.

Gaskookplaat

Een gaskookplaat gebruikt aardgas of propaan als brandstof voor het koken en werkt doordat de vlam die door de verbranding ontstaat heel snel de juiste temperatuur bereikt om te koken..Ze produceren koolmonoxide en stikstofoxide uitstoot, dus ze moeten volgens de voorschriften van de fabrikant geïnstalleerd worden. Daarom is aan de meeste kookplaten met gasbranders een afzuigkap bevestigd, en je moet altijd zorgen voor goede ventilatie als je op deze kookplaten kookt. Gebruik om veiligheidsredenen alleen kookplaten die stevig in het werkblad bevestigd zijn. Gaskookplaten zijn ook verkrijgbaar met elektrische ontsteking, wat erg handig is om de kookplaten aan te steken.

Elektrische kookplaten

Een elektrische kookplaat is een kookplaat die elektriciteit als brandstofbron gebruikt.  Elektrische kookplaten zijn veiliger gemaakt met kookplaten die automatische uitschakeling hebben als de kookplaat overbelast wordt. Ze zijn een stuk moderner als de gaskookplaten en worden in steeds meer woningen geplaatst. Elektrische kookplaten zijn namelijk een stuk beter voor het milieu. Het nadeel van elektrische kookplaten is wel dat je nieuwe pannen moet aanschaffen wanneer je van een gaskookplaat af komt. Niet alle pannen zijn namelijk voor de verschillende soorten kookplaten ontworpen. Wanneer je niet de juiste pannen koopt kan dit voor problemen in de keuken zorgen en dat wil je niet hebben.

Inductiekookplaten

Een inductiekookplaat is een soort kookplaat die elektromagnetische of elektrische stromen gebruikt om de pan zelf te verhitten, in plaats van warmte-energie van een externe bron te gebruiken. Dit kan handig zijn omdat je de temperatuurinstellingen nauwkeuriger kunt regelen dan bij gaskookplaten, en het bespaart ook energie in de loop van de tijd in plaats van verspilling te zijn zoals gaskookplaten . Inductiekookplaten maken gebruik van hoge frequenties die wervelstromen opwekken in ferromagnetisch kookgerei. Deze stromen veroorzaken weerstand in de pan, waardoor warmte ontstaat door Joule-verwarming. Het voordeel van deze methode is dat ze sneller opwarmt dan traditionele kookplaten. Zoek je nog een goede inductiekookplaat? Neem dan zeker een kijkje op www.inbouw.nl, hier vindt je namelijk de beste inductiekookplaten die er zijn.