Een vloer bepaalt de sfeer en de inrichting van jouw woning. Het kan een landelijk gevoel geven als je bijvoorbeeld hout hebt liggen, of juist tapijt om het knus en warm te houden. Het kan daarom dus best een lastige keuze zijn om uit te zoeken wat voor soort vloer je nou echt mooi vindt en bij je huis past. In deze blog lichten we de vijf meest gelegde vloeren toe, samen met hun voor- en nadelen. Hierdoor kan je straks uiteindelijk de beste vloer kiezen!

Hout

Een van de oudste en nog steeds een van de populairste manier van vloerbedekking is hout. Hout kan de sfeer in een woning volledig bepalen: licht hout kan het een heel authentieke en landelijk feeling geven, terwijl donkerder hout het juist stoer en krachtig kunnen maken. Hout heeft echter ook wat nadelen. Zo gaat het niet zo goed samen met water en vloerverwarming. Daarnaast kan door temperatuurverschillen het hout krimpen en uitzetten, wat tot schade aan andere meubels of bijvoorbeeld deuren kan leiden.

Laminaat

Naast hout is laminaat de populairste vloertype. Doordat de bovenkant uit een decoratieve laag bestaat, zijn er veel verschillende soorten en kleuren. Daarnaast is laminaat ook goedkoper dan hout en kan juist wel worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Een nadeel is echter wel dat het na verloop van tijd al vervangen moet worden. Beschadigingen zie je gauw en laminaat werkt helaas ook niet geluidsdempend.

Keramische vloer

Ook deze relatief nieuwe vloertype begint een opmars te maken. Een keramische vloer is een wat harde vloer, maar wel waterafstotend en vrijwel krasvrij. Daarnaast heeft het ook weinig onderhoud nodig en gaat het goed samen met vloerverwarming. Nadelen zijn wel dat het gemiddeld duurder is dan andere vloertypen en dat je vrijwel altijd iemand moet inhuren om het te laten leggen. Dit is namelijk voor de gemiddelde klusser een lastige opgave.

Parket

Een parketvloer oogt vaak warm en chique. Ook gaat zo’n vloer vaak lang mee en zijn beschadigingen makkelijk weg te werken. Echter, net zoals een keramische vloer is parket ook duurder, en doordat het een natuurlijk product is, zet het uit of kan het krimpen. Voor meer informatie over vloeren, neem eens een kijkje op www.ceramicavloeren.nl