Hate it or love it: het vintage servies. Denk hierbij aan schattige kopjes en borden met weelderige vormen, gouden randjes en bloemige prints. Mensen in mijn omgeving vinden mijn theekopjes óf vreselijk óf fantastisch. Er zit weinig tussenin. Ik hoor bij de groep die ze geweldig vindt, want je kunt er enorm leuke dingen mee doen!

Eten en drinken met plezier

Misschien denk je nu iets als ‘leuke dingen mee doen? Een servies gebruik je toch gewoon om te eten en drinken?’. Als je zo’n ‘oma servies’ hebt, weet je dat de vintage kopjes en schotels het goed doen bij partijtjes. Een high tea is bijvoorbeeld pas echt compleet met prachtig porseleinwerk. Maar, je kunt veel meer met een vintage servies!

Je kast opleuken met vintage servies

Vintage servieswerk heeft van zichzelf veel karakter. Je kunt het dan ook goed gebruiken als decoratie. De authentieke borden, handbeschilderde theepotten en kleurige kopjes lenen zich goed om je porseleinkast op te fleuren. In een open stellingkast of servieskast krijgt je vintage theeservies een ereplaatsje! In een romantische of vintage woonstijl is ouderwets serviesgoed onmisbaar. Ook in een retro keuken doet een vleugje nostalgie het goed.

Gebroken servies herstellen met zilver- of goudstof

Heb je per ongeluk een van je dierbare kopjes of schoteltjes gebroken? Het is verdrietig als je een bordje van je oudtantes servies breekt, maar je kunt het herstellen. Geen paniek, want het is een trend om dit te repareren met lijm van zilver- of goudstof. Dit geeft niet alleen een mooi eindresultaat, maar benadrukt de lange historie van het gebroken kopje of schoteltje ook nog eens. Plus, hergebruik is duurzaam verantwoord.

Te kitsch?

Is het ouderwets servieswerk te kitsch naar jouw smaak of is het bloemige gehalte teveel van het goede voor je partner? Om de romantische kopjes en potten wat hipper te laten ogen, kun je ze natuurlijk deels of helemaal in de verf dopen. Zo behoud je wel de weelderige vorm, maar zorgt een trendy kleur zoals turquoise of zachtgeel voor een moderne uitstraling. Een perfecte middenweg! 

Theekopjes met kaarsen

Theekopjes kunnen goed tegen warmte, dus zijn ze perfect voor kaarsen. Je kunt er simpelweg een waxinelichtje in plaatsen, maar je kunt ook de hele inhoud vullen met kaarsvet. Ook de bijbehorende schoteltjes kun je goed gebruiken, bijvoorbeeld om grote, rustieke kaarsen op te zetten. Krijg je al zin in een romantisch avondje?

Sieraden etaleren

Je kunt een vintage servies gebruiken om je sieraden mooi te etaleren. Ik heb veel sieraden, dus helaas past dat niet. Mijn favoriete oorbellen leg op mijn mooiste schaal en een paar van mijn lievelingskettingen drapeer ik over twee borden. Tip: heb je iets anders dat je mooi wilt displayen? Ook je edelstenenverzameling of wat voor verzameling je dan ook hebt, zal gegarandeerd goed staan.

Plantjes in je schattige kopjes

Een vensterbank vol theekopjes, dat is wat ik in mijn vorige huis had. Dat klinkt misschien gek, maar vast minder vreemd als ik je vertel dat ik er plantjes in had staan. Door de kopjes op verschillende hoogtes te zetten en allerlei soorten plantjes te kiezen, krijg je een speels geheel. Dus ben je uitgekeken op die oude theepot? Gebruik deze dan als bloempot!

Meer mogelijkheden met vintage serviesgoed

Natuurlijk kun je nog veel meer met je ‘oma servies’. Je kunt bijvoorbeeld een etagère maken van op elkaar gelijmde kopjes en borden. Of boor een gaatje in een mooi bord, bevestig een uurwerk aan het bord en tadaaa, je hebt een unieke klok. Ook kun je een vogelhuisje of een lampenkap maken van het servieswerk. Kortom, je kunt het zo gek niet bedenken of het kan!

 

Heb jij al een vintage servies?