Wie kent hem niet: de visgraatvloer. Deze vloer is de afgelopen jaren steeds populairder geworden dankzij woonmagazines, VT wonen en sociale media. Vandaag de dag is de visgraatvloer dan ook niet meer weg te denken uit ieder modern interieur. Dit komt doordat de vloer met verschillende stijlen te combineren is. Zo lijkt een visgraatvloer ontzettend rustgevend bij een Scandinavisch interieur en juist stoer bij een industrieel interieur. Ondanks dat deze vloer niet aan te slepen is, kan het plaatsen erg ingewikkeld zijn. In dit blog vertellen wij graag hoe je als amateur gemakkelijk een visgraatvloer legt.
De ondergrond
Wil jij een Hebeta PVC vloer leggen? Dan is het noodzakelijk om allereerst de ondergrond te controleren. De ondergrond moet namelijk droog en egaal zijn. Wanneer dit niet het geval is moet er een vochtscherm aangebracht worden of geëgaliseerd worden. Dit is te controleren met een speciale carbid vochtmeter. Voor het leggen van een visgraatvloer is het een aanrader om te zorgen dat de ondergrond slechts 2 millimeter hoogteverschil heeft. Het patroon bestaat uit meerdere delen, waardoor er meer verbindingspunten zijn. Dit maakt een visgraatvloer gevoeliger voor hoogteverschillen.
Patroon bepalen
Na het controleren van de ondergrond is het mogelijk om het visgraatpatroon te bepalen. Er zijn twee mogelijkheden: in de breedte (veel verbindingspunten) of in de lengte (lange banen). Wanneer je kiest om de visgraatvloer in lange banen te leggen dan zorgt dit voor een ruimtelijk effect. Dit heeft te maken met de lichtinval. Het licht schijnt via de vloer namelijk tot het einde van de ruimte. Hierdoor lijkt je woonkamer veel groter.
Visgraatvloer leggen
Voor het stevig leggen van een Floorify PVC vloer gebruik je lijm op de ondergrond. Dit doe je eenvoudig met een lijmkam. De lijm verdeelt zich hierdoor over de gehele ondergrond. Het is belangrijk om te onthouden dat de lijm een uithardingstijd heeft. Hierdoor hoef je slechts een klein deel van de ondervloer te besmeren. Hierna leg je de visgraatvloer door om en om de linker en rechte delen te plakken. Dit doe je in een strakke rechte lijn. Om de vloer goed te laten hechten is het mogelijk om de planken op het gelegde gedeelte te plaatsen. Door het gewicht zakken de planken in de lijm. Hierdoor blijft het beter vastzitten en voorkom je kiervorming. Het leggen van een visgraatvloer is pittig, maar oefening baart kunst!