Er bestaan tegenwoordig ongelofelijk veel verschillende soorten legpatronen voor wat het realiseren van een houten vloer betreft. Eén van deze legpatronen is de zogenaamde visgraat. Dit is misschien wel één van de bekendste, maar tegelijkertijd ook één van de meest complexe van alle legpatronen die er op de markt zijn terug te vinden. Visgraat bestaat al eeuwen, maar was in het verleden vooral populair in kastelen en kloostergebouwen. Tegenwoordig worden ze echter bijzonder vaak in gewone particuliere woningen ook geplaatst. Overweeg jij ook om gebruik te maken van een visgraatpatroon voor wat jouw parket betreft? Dan dien je wel rekening te houden met een vrij complexe plaatsing. We vertellen je graag alles wat je hier graag over zou willen weten hier op deze pagina!

Waar komt visgraat vandaan?

Het is niet helemaal duidelijk wanneer de visgraatvloer voor het eerst is geplaatst. Wat wel duidelijk is, is dat de Italianen reeds ten tijde van de zestiende eeuw gebruik maakten van dit type van legpatroon. Dit was zoals in de inleiding reeds aangegeven niet in het minst het geval in kloosters en kastelen. Er wordt globaal gezien aangenomen dat de Italianen dus verantwoordelijk zijn voor het ontdekken van de visgraatvloer. Dat is deels het gevolg van het feit dat ook heel wat andere populaire legpatronen in dit land zijn ontdekt. Het gaat hierbij onder meer om de Hongaarse puntvloer.

Kan je visgraat zelf realiseren of niet?

Eén van de belangrijkste nadelen waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van visgraatparket is terug te vinden in de kostprijs die ervoor moet worden betaald. Van alle verschillende soorten legpatronen die er op de markt bestaan is visgraat ongetwijfeld de duurste. Om de kostprijs voor het realiseren van visgraat toch een beetje te kunnen drukken spelen veel mensen met het idee om deze zelf te gaan plaatsen. Dat is best mogelijk, alleen dien je er rekening mee te houden dat een beetje ervaring hebben wel belangrijk kan zijn.

Het visgraatpatroon is ongelofelijk mooi, maar het plaatsen ervan kan ongelofelijk veel frustraties met zich meebrengen. In eerste instantie zal je sowieso kunnen vaststellen dat het leggen van visgraat ongelofelijk veel tijd in beslag neemt. Heb je dus met andere woorden een drukke baan en niet veel tijd om mee te werken aan het renoveren of bouwen van je woning? Dan is zelf visgraat plaatsen wellicht niet bepaald een goed idee. Maak je bovendien op een bepaald moment één klein foutje? Dan kan dat het volledige patroon van je vloer om zeep helpen. Een beetje ervaring hebben is dus absoluut geen overbodige luxe, integendeel.

Toch maar uitbesteden dus?

We begrijpen best dat handige doe-het-zelvers het liefst van allemaal zelf hun parketvloer zouden willen realiseren, maar wanneer de keuze op vlak van legpatroon is gevallen op visgraat is dat mogelijks niet de meest optimale oplossing. Voorkom jezelf dus heel wat frustraties en vooral tijdverlies en kies er bij voorkeur voor om de plaatsing van je visgraatparket uit te besteden aan een echte expert met kennis van zaken. Zo zal je pas echt ten volle kunnen genieten van jouw gloednieuwe, prachtige vloer.

Neem een kijkje bij Parket Paleis, voor mooie vloeren die gelegd kunnen worden door gediplomeerde vloerleggers.