Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische boiler. Dit is een handig apparaat waarmee je het sanitaire water in je woning kunt verwarmen. Het handige van een elektrische boiler is dat ze eigenlijk overal in huis geïnstalleerd kunnen worden en dat er enkel een stroomaansluiting nodig is. Ook zijn elektrische boilers niet zo duur in aanschaf. Lees in dit artikel meer over de voor- en nadelen van een elektrische boiler.

Hoe werkt een elektrische boiler?

Voordat we meer vertellen over de voor- en nadelen geven we graag eerst meer informatie over hoe een elektrische boiler werkt. Een elektrische boiler is eigenlijk een goed geïsoleerd vat. Dit vat is de opslag voor een bepaalde hoeveelheid water. Aan de binnenkant van het vat zit een elektrische warmtespiraal voor het verwarmen van het water. Het water wordt verwarmd tot de ingestelde temperatuur om vervolgens op temperatuur gehouden te worden. Zodat je als gebruiker altijd beschikt over warm water.

Als je in één keer veel warm water gebruikt kan het wel zo zijn dat het vat op raakt en de voorraad warm water dus op is. De elektrische boiler heeft in dit geval de tijd nodig om het water weer op temperatuur te brengen. Als je op zoek gaat naar een elektrische boiler is het dan ook verstandig om te kijken naar de capaciteit. Het kiezen van de juiste boiler met voldoende capaciteit is erg belangrijk.

Waarom kiezen voor een elektrische boiler?

De belangrijkste om te kiezen voor een elektrische boiler is voor veel mensen de gemakkelijke installatie. Dit komt doordat je enkel een stroomaansluiting nodig hebt. Je hoeft een elektrische boiler dan ook niet te voorzien van een rookgasafvoer, zoals bij een combi-ketel of geiser. Verder heeft een elektrische boiler ook weinig onderhoud nodig, wat natuurlijk scheelt in de kosten.

Elektrische boilers worden veelal gebruik voor buitenverblijven of huizen zonder gasaansluiting. Ook worden tegenwoordig moderne keukens voorzien van een elektrische boiler. De boiler wordt in dit geval gebruikt in combinatie met een extra kraan die speciaal voor kokend water is bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende Quooker.

Voordelen

  • Gemakkelijk te installeren
  • Beschik direct over warm water
  • Geen luchttoevoer nodig
  • Geen gasaansluiting nodig
  • Geen rookgasafvoer nodig
  • Meerdere tappunten verwarmen met één boiler (voldoende capaciteit nodig) 

Nadelen

  • Beperkte hoeveelheid warm water. Het is belangrijk om de juiste capaciteit te kiezen, dan heb je hier geen last van.
  • De boiler moet af en toe ontkalkt worden
  • Het water in de boiler moet continu op temperatuur gehouden worden, hiervoor gebruikt de boiler elektriciteit. Dit is vaak duurder dan kortstondig opwarmen van het water. Enkel als je zelf energie opwekt is het voordeliger.
  • Boilers met hoge capaciteit hebben ruimte nodig