Vaak heb je van tevoren een plaatje in je hoofd van je droomhuis. Een beeld van hoe het huis eruitziet, van de indeling en van de omgeving. Maar hoe realistisch zijn je dromen? En waar moet je op letten bij het kopen van een huis? Onderstaande zaken heb je je misschien al wel eens afgevraagd. Wij spraken een makelaar in Deventer over deze veel gestelde vragen bij de aanschaf van een huis in deze omgeving. Natuurlijk zijn de vragen op een huis kopen door het hele land van toepassing.

Waarom zit er soms zo veel verschil tussen de WOZ waarde en de vraagprijs van een huis?

Het is slim om te kijken naar de huizenprijzen van andere vergelijkbare woningen in de buurt. Op die manier heb je een sterkere onderhandelingspositie en weet je ook wat je kunt bieden voor een woning en wanneer een vraagprijs te hoog is. Hierbij kun je bijvoorbeeld ook kijken naar andere woningen in de straat of huizen is dezelfde prijsklasse. Ook is het slim om te kijken naar prijzen van huizen die de afgelopen tijd zijn verkocht.

huis kopen

Wet waardering onroerende zaken

De WOZ waarde (Wet waardering onroerende zaken) wordt elk jaar door de gemeente bepaald en gebruikt bij het berekenen van diverse belastingen en heffingen. Het kan voorkomen dat er een groot verschil zit tussen de WOZ waarde van de woningen en de vraagprijs. Dit komt doordat de WOZ waarde een schatting is, gebaseerd op andere huizen in de buurt die in het voorgaande jaar zijn verkocht.

De marktwaarde

De marktwaarde wordt vastgesteld door een makelaar of taxateur, waar vaak de vraagprijs op is gebaseerd. Is het huis na het vaststellen van de WOZ waarde bijvoorbeeld flink verbouwd, dan kan het voorkomen dat de vraagprijs veel hoger is.

Een lagere WOZ waarde kan wel handig zijn zodra je het huis gekocht hebt. De Onroerende zaakbelasting (OZB) en andere gemeentelijke belastingen vallen dan namelijk lager uit. Dit zal echter wel veranderen zodra de WOZ waarde opnieuw berekend wordt.

Hoe zit het met een huis kopen met erfpacht?

Koop je een huis waar erfpacht op rust, dan betekent dit dat je wel eigenaar bent van de woning, maar niet van de grond. De eigenaar van de grond kan de gemeente zijn of een particulier. Je betaalt voor het recht om deze grond te gebruiken middels een erfpachtcanon. Het voordeel van een huis kopen in Deventer met erfpacht, is dat de vraagprijs van deze huizen vaak veel lager liggen. Dit kan aantrekkelijk zijn op het moment dat je bepaalde wensen hebt voor je nieuwe huis die in een hogere prijsklasse vallen dan je eigenlijk kunt betalen of graag in een wijk wil wonen waar de woningen wat duurder zijn.

topiary grass on garden in front house

Je kunt erfpacht voor een langere periode afbetalen of in een keer afkopen. Gaat het om een huis met particuliere erfpacht, dan is deze laatste optie het zeker waard om te overwegen. Het wordt namelijk moeilijker om een hypotheek te krijgen bij particuliere erfpacht omdat de toekomstige lasten dan veel onvoorspelbaarder zijn.

Waar moet ik op letten bij het aanvragen van een hypotheek?

Het belangrijkste om op te letten bij een hypotheek is om je niet vast te houden aan één bank. Schakel een onafhankelijke hypotheekadviseur in en ga bij meerdere banken na wat je kunt lenen en wat de maandlasten van de woning zullen zijn. Door je opties open te houden weet je zeker dat je uiteindelijk de beste deal krijgt voor jezelf. Andere belangrijke dingen om op te letten bij het aanvragen van een hypotheek de hypotheekvorm, de rentevastperiode en eventuele verplichte verzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering.

Waar moet ik rekening mee houden bij een huis kopen met achterstallig onderhoud?

Los van het feit dat je natuurlijk veel meer moet doen voordat je in je huis kunt gaan wonen, zijn er meerdere dingen om over na te denken bij het kopen van een woning met achterstallig onderhoud. Ten eerste kan het lastiger worden om een hypotheek te krijgen. Vaak wordt er gevraagd om een bouwkundig rapport om inzicht te krijgen in de kosten voor het verbouwen en opknappen. Ook kan het verplicht worden dit achterstallig onderhoud bij te werken of kan er een hogere inbreng van extra geld worden verwacht.

photo of brown painted house

Het voordeel van achterstallig onderhoud is natuurlijk wel dat de vraagprijs lager ligt en je hier ook nog onderhandelingsruimte hebt. Ook is het goed om te bekijken of je recht hebt op bepaalde subsidies bij het opknappen van je woning.

Hoe belangrijk is de omgeving van een woning?

De omgeving is belangrijk, afhankelijk van je wensen, toekomstperspectief en leefstijl. Goede dingen om over na te denken zijn de afstand tot winkels, openbaar vervoer en sportcentra. Heb je kinderen of zou je in de toekomst kinderen willen, dan kun je na denken over scholen in de buurt en de plaatsing van speeltuinen.

woman riding swing near trees

Verder kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar de wijk en het groen in de omgeving. Het is ook zeker aan te raden een bestemmingsplan op te vragen bij de gemeente. In een bestemmingsplan legt de gemeente vast wat de bestemming van de grond is. Hier wordt onder andere in vastgelegd of de woning mag worden uitgebreid of dat er een bedrijf gevestigd mag worden. Dit is vooral belangrijk voor eventuele toekomstplannen. Droom je van een groot gezin en is de woning daar eigenlijk net te klein voor, dan is het slim om te bekijken of je in de toekomst dit huis mag uitbreiden.

Heb je een eigen bedrijf aan huis? Dan is het slim om te kijken in het bestemmingsplan of dit ook daadwerkelijk mag. Het bestemmingsplan geeft ook uitsluitsel over de plaatsing van wegen, winkels en de afmetingen van gebouwen.

Zaken om rekening mee te houden bij een huis kopen

Zoals je ziet zijn er heel veel zaken om rekening mee te houden bij een huis kopen in Deventer. We raden je dan ook zeker aan om een makelaar Deventer in te schakelen.