Wil je een zwembad laten plaatsen? Daar komt veel bij kijken, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel leggen wij je een aantal belangrijke factoren uit als het gaat om het laten aanleggen van een zwembad.
Ligging
Een goede ligging van een zwembad kan bijdragen aan een lager energieverbruik, dit moet dan wel zorgvuldig gekozen worden. Je kunt je laten adviseren over wat de meest geschikte plaats in uw tuin is. Idealiter is de perfecte plek voor een zwembad een beschutte, zonnige plek die niet direct onder een bladverliezende boom ligt. Ook wordt er aangeraden het zwembad zoveel mogelijk uit de wind te houden. In zwembaden ontstaat een stroming door de waterpompen, alle bladeren die erin vallen worden door deze stroming naar de skimmer geleid en afgevoerd. Door de wind kan deze stroming sneller gaan, echter is het niet voordelig aangezien de wind snel kan draaien wat ervoor zorgt dat het zwemwater sneller afkoelt. Je verliest dus zo min mogelijk warmte als het zwembad uit de wind ligt.
Ondergrond
Als je voor een ingegraven zwembad kiest, wordt er uiteraard een deel van de grond afgegraven waarna er een fundering wordt gestort voor de stabiliteit. De samenstelling van de grond en de hoogte van het grondwater speelt hierin een grote rol. In principe is elke ondergrond geschikt om een zwembad in te laten plaatsen, echter heeft de ene ondergrond meer voorbereiding nodig dan de andere.
Machinekamer
Bij een aangelecht zwembad hoort natuurlijk allerlei apparatuur om het water in goede conditie te houden, denk aan pompinstallaties, hitteregelaars etc. Al deze apparatuur neemt gemiddeld 2,5 m2 in beslag en aard het beste in een vocht- en vorstvrije ruimte. Een poolhouse is hierbij ideaal, maar denk ook aan een goed geïsoleerde tuinhuis, schuur, garage of aparte kamer in huis. De afstand is niet zo van belang, aangezien er met PVC leidingen gewerkt worden kan er best een flinke afstand tussen zitten.
Seizoen
Een buitenbad heeft uiteraard te maken met meerdere seizoenen, dit vraagt om het nodige onderhoud. Als de zomer afgelopen is moet het zwembad in principe gelijk winterklaar gemaakt worden. Dit houdt in dat er onder meer een winterafdekking geplaatst moet worden en dat het water tot onder de skimmers afgevoerd wordt. Ook de leidingen moeten afgedopt worden zodat er tijdens de vorst geen water in de leidingen meer zit. Dit voorkomt gesprongen leidingen. Het zomerklaar maken houdt onder meer in: indien vuil het water verversen, schoonmaken van uw bad, filter klaarmaken, leidingen controleren.